Ефективно відстоювати права людини праці

jj16 вересня відбулась робоча зустріч Голови СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового з представниками Уповноваженого Верховної Ради України – з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Дмитром Ляхом і з питань зв’язків із громадськостю та інформаційних технологій Михайлом Чаплигою. У бесіді взяли участь заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий та Олександр Шубін, керівник Департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ Лариса Ровчак та керівник Правової та технічної інспекції праці профспілок Юрій Андрієвський.

 Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо реалізації та перспектив Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Федерацією професійних спілок України. Комплекс спільних заходів, що передбачає цей документ, спрямований на захист соціально-економічних i трудових прав та свобод членів професійних спілок, інших працівників, а також сприяння дотриманню таких прав і свобод у своїй діяльності посадовими і службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування.

Предметом цього Меморандуму є спільна діяльність Сторін задля досягнення мети Меморандуму, що здійснюється у форматі підготовки та реалізації спільних заходів, проектів і програм. Задля досягнення цього Сторони домовилися про співпрацю за такими напрямами: консолідація зусиль у здійсненні заходів парламентського та громадського контролю за додержанням прав та свобод громадян, розробка спільних пропозицій і рекомендацій щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, державних програм і планів дій, ратифікації міжнародних договорів.

Як зазначив Григорій Осовий, зараз в Україні дуже складна соціально-економічна ситуація, яка вимагає як від профспілок, так і від всіх структур, що займаються захистом прав та інтересів громадян країни, підвищити активність та ефективність дій. Адже гострими залишаються проблеми із забезпечення гідних умов праці як у приватному секторі економіки, так і в бюджетній сфері, де роботодавцем є держава. Зарплата перестала займати основне місце в структурі доходів українців, реальна заробітна плата значне скоротилася за останні два роки, її рівень не дає змоги забезпечити навіть мінімальні потреби. Заборгованість по заробітній платі становить більш 2 млрд. грн. Ще більш гострою проблемою є втрата майже 2 млн. робочих місць. Не гарантується на практиці дотриманням права на здорові та безпечні умови праці, враховуючи зношене технологічне обладнання, застарілий список професійних захворювань та особливо — поширену практику нелегального працевлаштування. Поступово звужуваються права працівників, зокрема тих, що працюють в шкідливих умовах.

Як наголосив Голова ФПУ, Федерація профспілок України як найчисельніше профспілкове об’єднання країни в межах своїх повноважень веде постійну боротьбу за гарантовані і забезпечені трудові права громадян на всіх рівнях. Значним кроком для розвитку соціального діалогу стало підписання Генеральної угоди на новий строк. Зараз – справа за її соціальним наповненням та конкретною реалізацією.

Григорій Осовий також проінформував гостей, що 29 вересня відбудеться засідання президії ФПУ. Під час цього засідання, підкреслив він, можна було б підписати оновлений Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Федерацією професійних спілок України.

Зі свого боку Дмитро Лях та Михайло Чаплига підкреслили велику увагу, яку приділяє Уповноважений ВР з прав людини розвитку ефективних та конструктивних відносин з ФПУ, зокрема реалізації положень Меморандуму.

Сторони детально обговорили питання удосконалення діючого документу у відповідності вимогам часу та сучасним соціально-економічним умовам та домовились активізувати свою участь у розвитку соціального діалогу для підвищення ефективності захисту прав працівників, всіх громадян країни.

Прес-центр ФПУ

Posted by info