СПІВРОБІТНИЦТВО. У Києві відкрито важливий для України Проект Міжнародної організації праці

11 жовтня у столичному бізнес-центру «Парус» відбулось відкриття Проекту Міжнародної організації праці «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу». В заході взяли участь Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, Перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.  

Проект реалізується в  рамках Програми гідної праці МОП для України на 2016 – 2019 роки.

Його ключовими завданнями є реформування інспекції праці та зміцнення інституціональної спроможності Державної служби з питань праці – ключового органу виконавчої влад, на якого покладені завдання забезпечення трудового законодавств, а також на посилення ролі соціальних партнерів – задля застосування конвенцій МОП № 81 та № 129, ратифікованих Україною у 2004 році.

Проект ставить за мету допомогти в усуненні інституціональних і правових прогалин у національних механізмах забезпечення додержання трудового законодавства, зокрема у контексті діяльності Державної служби України з питань праці.

Під час відкриття Проекту із вітальним словом виступили Директор групи технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОП для країн ЦСЄ (Будапешт) Антоніо Граціозі,  провідний спеціаліст Департаменту з питань адміністрації праці, інспекції праці, безпеки та гігієни праці і трипартизму МОП (Женева) Жоакім Пінтадо-Нунеш.

Від української сторони виступили Голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпеченняЛюдмила Денісова, заступник міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич, Голова Державної служби з питань праці Роман Чернега, Перший заступник Голови СПО сторони роботодавців на національному рівні Олексій Мірошниченко, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

У своєму виступі Григорій Осовий високо оцінив відкриття Проекту МОТ. Він наголосив на тому, що профспілки очікують від Державної служби України з питань праці посилення захисту законних прав працівників.

«На жаль, Федерація профспілок України вимушена констатувати, що на 95 відсотках підприємств, де здійснювалось громадське інспектування, виявляється порушення прав працівників, – зазначив Голова ФПУ. – Нам всім дійсно треба думати, які заходи превентивного і регулюючого характеру повинні здійснюватися на рівні держави і за участі тих інструментів, які є в країнах світу і можуть бути ефективно застосовані в Україні».

Григорій Осовий підкреслив, що роботу самої служби треба міняти таким чином, щоб вона виконувала функції: інформаційну, консультативну, превентивну в питаннях вирішення тих конфліктів, спорів, які виникають між працівниками і роботодавцями, а також каральну в тих випадках, якщо попередні заходи впливу не дають належного результату. Тому, за його словами, профспілки підтримали ідею зміцнення функцій Держпраці, інспектування у сфері праці, які прописані в Меморандумі щодо запровадження гідної праці в Україні.

Говорячи про потенціал Федерації профспілок у цієї сфері, профспілковий лідер проінформував, що ФПУ має 170 технічних та більше сотні правових інспекторів, а також добровільних помічників на кожному підприємстві, в кожної установі, організації, де діють профспілкові організації ФПУ. А це загалом 64 тисячі профспілкових активістів, які здійснюють громадський контроль безпосередньо на місцях.

«Тобто, – наголосив Григорій Осовий, – ми не тільки розраховуємо на сили та дії Держпарці, але і самі долучаємося до цей спільної важливої справи».

На завершення заходу Національний координатор Проекту Софія Литвин представила план реалізації проекту на період до березня 2018 року, який обговорювався та був погоджений для подальшого впровадження.

Прес-центр ФПУ  

cc ccc

Posted by info