«Профспілка і проблеми людини праці в соціальній сфері. Європейський досвід».

DSCN2025 (1) 15-16 вересня 2015 року за ініціативи Волинської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України відбулася Міжнародна конференція на тему «Профспілка і проблеми людини праці в соціальній сфері. Європейський досвід». Організаторами конференції виступили обласна організація Профспілки та Навчально-методичний центр профспілок області.

У роботі конференції взяли участь: Тьоткін В.І. – голова Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України, делегація із Республіки Польща на чолі із директором осередку допомоги родинам у м. Новіни Люциною Козачук, Ящищак Р.П. – голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України та Скалько В.П. – голова первинної профспілкової організації департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА, Мишковець С.Є. – заступник голови Волинської облдержадміністрації, Гобод О.М. – директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, член Ради, Кучмук Р.Є – директор Волинського обласного центру зайнятості, член Центральної Ради Профспілки, Іщик А.І. – директор виконавчої дирекції Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, член Ради, Стахів Г.М. – начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Волинській області, член Ради та інші члени Ради обласної організації Профспілки, Лупашко В.І. – завідувач відділу соціально-економічного захисту організаційної та правової роботи ФПО, Даниленко Г.П. – директор Навчально-методичного центру профспілок області, Федотова Т.В. – кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології Східноєвропейського національного університету.

Відкрила конференцію Микитюк Г.П. Вона звернула увагу присутніх на важливість даного заходу, тому що на жаль, сьогодні профспілки реалізовують свій потенціал не повною мірою, не перебудували свою діяльність до змін і сучасних викликів у суспільстві і, як наслідок, знижується рівень довіри до профспілок і відбувається скорочення профспілкового членства. Якою має бути профспілка у сучасних умовах, коли в країні різко погіршується рівень життя, зменшується заробітна плата та пенсії, зростає заборгованість із виплати заробітної плати. Якими мають бути форми і методи дії профспілок, їх роль у вирішенні наболілих проблем, що турбує людину праці, що можна запозичити з позитивного досвіду інших держав, зокрема, Польщі? Ці та інші актуальні питання щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників соціальної сфери обговорять учасники нашої конференції.

Зі вступним словом та вітанням до учасників конференції звернулася Мишковець С.Є. У своєму виступі вона відзначила, що ми постійно черпаємо знання, здобутки польських колег з питань захисту соціально-економічних прав людини праці. Одне із головних завдань – досягти гідного рівня оплати праці. Однак, на сьогодні це болюче для нас питання вирішується через пільги. Одна із них – субсидії. Необхідно довести до людей інформацію про оформлення субсидій, що дасть можливість зменшити матеріальне навантаження. На сьогодні актуальним є питання про залучення молоді до роботи в структурі державної служби, до національно-патріотичного виховання. У нас діє програма соціально-професійної адаптації воїнів АТО, де основним завданням є оточити увагою людей, які були на війні. У працівників соціальної сфери нелегка робота. Вони повинні володіти, насамперед, такими якостями, як увага, терпіння, співчуття.

Гобод О.М. розповіла учасникам конференції про те, що враховуючи виклики сьогодення, працівниками департаменту соціального захисту населення проводиться велика робота по наданню допомоги внутрішньо переміщеним громадянам, особам, які перебували у зоні АТО. В області розроблена програма по реабілітації мобілізованих в зону АТО, виконання якої також покладено на працівників департаменту соціального захисту населення.

Про актуальні проблеми та перспективи дотримання і захисту трудових, соціально-економічних прав працівників в контексті євроінтеграції виступив Тьоткін В.І. Він звернув увагу учасників конференції на те, що головним чинником забезпечення стабільності, запобігання конфліктам є соціальний діалог. На жаль, сьогодні влада не завжди чує профспілки. Багато законодавчих документів приймається без обговорення з профспілками. Не прийнято на сьогодні Генеральну угоду, не працює тристороння національно-економічна рада. У зв»язку із децентралізацією влади у профспілок виникло багато незрозумілих питань. З цією метою, Центральна Рада 21 вересня проводить виїзне засідання Президії Ради та навчання голів територіальних профспілок у м.Чернігові, куди запрошено представників Мінсоцполітики України, Державного центру зайнятості, ФПУ.

Про особливості роботи працівників служби зайнятості під час реформування служби зайнятості виступила перед учасниками конференції Кучмук Р.Є. У рамках реформи буде створено Національне агентство зайнятості на базі існуючої державної служби зайнятості. У зв»язку із цим, Міністерством соціальної політики України, Урядом прийнято ряд законодавчих документів. Крім того, вона розповіла про психологічне та матеріальне навантаження на працівників, що виникло під час мобілізації. Ситуація впливає на виконання посадових обов»язків. Хвилювання, стресові ситуації відображаються на роботі з клієнтами, у відношенні до колег. В таких умовах спеціалістам служби зайнятості щоденно необхідно приймати рішення – правильні, раціональні, оптимістичні.

Лупашко В.І. у своєму виступі зробив акцент на питанні оплати праці, без вирішення якого людина не може жити достойно. А відтак, профспілка повинна домагатися гідної оплати праці, створення належних умов праці шляхом вдосконалення діючих форм соціального партнерства, налагодження відповідального соціального діалогу, з використанням таких дієвих інструментів, як територіальна тристороння угода та колективні договори.

Відбулась жвава дискусія з питань колективно-договірного врегулювання соціально-трудових відносин, активної участі профспілок у процесі впровадження в Україні засад соціальної держави, у висвітленні проблем в соціально-економічній та трудовій сферах, без вирішення яких неможлива побудова в Україні суспільства соціальної справедливості.

Цікавим та змістовним був виступ Люцини Козачук, яка розповіла присутнім про роботу осередку допомоги родинам у м. Новіни (Республіка Польща). І незважаючи на те, що розповідь була на польській мові, учасники конференції відчули спорідненість думок, планів, бажань, не потрібно було перекладача, було задано велику кількість запитань, прозвучали слова подяки за можливість спілкування. І як сказала у своєму виступі Даниленко Г.П. «Якщо ми не запустимо в себе нової інформації, то ми не будемо змінюватись». А ще Галина Петрівна звернула увагу на такий аспект, як локальні конфлікти у колективах. Якщо вони існують, то там немає ніякої профспілки. І для того, щоб їх ліквідувати, необхідно спілкуватися, проводити навчання. А обласна організація Профспілки такі заходи проводить постійно, куди запрошуються психологи, лектори, працівники фіскальної служби, пенсійного фонду, колеги з інших областей і навіть інших держав. А це означає, що пріоритетом цієї профспілки є інвестиції у майбутнє.

Із лекцією про соціально-психологічний клімат у колективі, про психологію спілкування виступила Федотова Т.В.

За результатами пленарного засідання учасниками конференції було прийняли резолюцію, у якій визначили основні аспекти роботи профспілки щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів людини праці та вирішили направити її Центральній Раді Профспілки працівників соціальної сфери України для подальшого реагування.

По закінченню пленарного засідання роботу конференції було продовжено у Луцькому геріатричному пансіонаті, де учасники конференції ознайомились з його роботою. Із директором пансіонату Оліферовичом Станіславом Михайловичем охоче поділились досвідом роботи польські колеги.

Гостинно зустрів учасників конференції Горохівський психоневрологічний інтернат. З пахучим короваєм та вітальними словами радо зустрічала гостей директор інтернату Ковальчук Юлія Олександрівна. Присутні ознайомилися із роботою інтернату, а його працівники та підопічні підготували учасникам конференції маленький концерт.

Крім того, учасники конференції та гості ознайомилися із роботою управління соціального захисту населення Ковельської міської ради, Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів у м.Ковелі та із великим задоволенням відвідали Успенський Святогірський Зимненський жіночий монастир у с.Зимне Володимир-Волинського району.

Учасники конференції та гості засвідчили свою подяку Микитюк Г.П. за плідну роботу та гарну організацію заходу.

Прес-центр Федерації Профспілок Волинської області. 

IMG_1769

IMG_1756

DSCN1935

DSCN2025 (1)

Posted by info