Профспілкова допомога постраждалим від війни звільнена від оподаткування!

Мінфін пояснює, що Верховна Рада України 15.03.2022 прийняла Закон України № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», положеннями якого, зокрема, передбачено невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку – фізичної особи:
1) суми благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у т. ч. благодійниками – фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану на користь:
• учасників бойових дій – військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників ЗСУ, Нацгвардії України, СБУ та інших осіб, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів;
• працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей;
• фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах (підпункт «в» підпункту 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України);
2) суми цільової або нецільової благодійної допомоги, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану (підпункт «в» підпункту 170.7.2 пункту 170.7 статті 170 Кодексу).
Департаментом правового захисту ФПУ надано також юридичний висновок щодо оподаткування грошової допомоги, виплаченою профспілкою її членам, постраждалим внаслідок збройної агресії Російської Федерації у порядку визначеному Законом України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”.
Згідно з ч. 1 ст. 4 цього Закону суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до цього Закону, а також інші благодійники та бенефіціари.
Благодійником, яким є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права, може здійснюватися благодійна діяльність у виді безоплатної передачі у власність бенефіціарів коштів, іншого майна.
Сферою благодійної діяльності зокрема є допомога постраждалим збройних конфліктів, а також біженцям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах.
Отже, сума безоплатної грошової допомоги наданої професійною спілкою (благодійником) членам профспілки (беніфіціарам), які протягом дії правового режиму воєнного, мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, не включається до їх оподаткованого доходу.

Posted by info