Лісова галузь: добробут працівників підприємства – першочергове завдання

Олександр Грицай

У кожному підприємстві тієї чи іншої галузі є традиція підсумовувати результати роботи минулого календарного року. Державне підприємство “Камінь-Каширськагроліс” Камінь-Каширського району за підсумками 2018 року серед споріднених колективів ВОУЛМГ зайняло друге місце. Тож ведемо мову з директором підприємства  Олександром Грицаєм. Зокрема дізнаємося про те, як колективові вдається забезпечувати добробут своїх працівників і як з діяльності лісгоспу користає уся громада району. 

— Олександре Анатолійовичу, останнім часом помітно те, як лісівники намагаються бути максимально відкритими до людей, висвітлюючи у засобах масової інформації свою  щоденну роботу. Усе ж рік, що минув, був нелегким для вашого колективу. Працювати в умовах нестабільності – непросто, чи не так?

— Безперечно. Основне наше досягнення за минулий рік – весняна лісокультурна кампанія, під час якої ми заліснили площу 410 гектарів. Це майже на 110 гектарів більше, ніж у 2017-му. На лісовідновні роботи підприємство витратило понад 1165 тис. грн. За всіма показниками лісокультурних заходів ми, так би мовити, перевиконали усі поставлені завдання.

— Найбільший ворог лісу – вогонь. Чи можна пов’язати факт відсутності останніми роками лісових пожеж в районі з ефективною роботою лісоохоронців?

— Безумовно. Останніми роками спостерігається масштабне потепління, жарке літо створює проблеми. Але лісівники  в особливий період – у повному забезпеченні та щодня напоготові. Нагадаю, що на базі нашого підприємства кілька років тому створена лісопожежна станція першого типу, яка облаштована усім необхідним. Завчасно і якісно проводимо протипожежні роботи. Для прикладу, минулоріч ми створили майже 360 км мінералізованих смуг та провели доглядів на більше 550 кілометрів існуючих.

— В районі помітно розвивається рекреаційний напрямок… 

— Таким чином ми дбаємо про людей, з якими живемо поруч. Торік реконструювали рекреаційні пункти «Боровичок» та «Кордон», що в Бузаківському лісництві, «Дубецьке» – в Полицівському, на що спрямували більше півмільйона гривень. Для нас важливо, щоб у сучасних зонах відпочинку було все необхідне, навіть дитячі гірки, гойдалки та пісочниці, не кажучи про мангали, дрова та затишні бесідки. Радує, що люди помічають наші старання і відповідають взаємоповагою, не псують дерев’яних споруд, залишають території після відпочинку прибраними.
Також у минулому році для потреб людей встановили 3 автозупинки , зокрема «Замлиння» — в Боровненському лісництві, «Винімок» — у Кримнівському та «Берізка» — в Бузаківському лісництвах.
Не оминаю поза увагою тему доріг. Минулоріч на будівництво та поточний ремонт доріг підприємство витратило 1 млн 137 тис. грн. Для цих цілей ми придбали грейдер, з допомогою якого здійснюємо  ремонт не тільки доріг, що розташовані в лісових масивах, а й дороги в населених пунктах. Це робимо на прохання громад.

— Чи радують вас як керівника результати фінансово-господарської діяльності підприємства?

— Для мене дуже важливо те, що вдалося покращити умови роботи наших працівників й забезпечити їм гідну оплату праці. Заробітна плата по підприємству зросла більш як на 40 відсотків. Зокрема у серпні вона становила 9 тис. 914 грн.
Крім того, на підприємстві створено 5 нових робочих місць. І наразі кількість працівників налічує 144.  Попри все підприємство є прибутковим. За 2018 рік ми отримали 57 млн 950 тис. грн доходу, з якого знову ж таки отримали 1 млн 351 тис. грн чистого прибутку. А з отриманого прибутку до Державного бюджету сплачено 1 млн 126 тис грн дивідендів.

— Обидва підприємства району є лідерами зі сплати податків. Можете нагадати про сплачені суми? 

— За минулий рік податків до зведеного бюджету наше підприємство сплатило 12 млн 126 тис. грн. Із цієї суми 5 млн 056 тис грн — до Держбюджету, 3 млн 514 тис грн. — до бюджетів міської та сільських рад та 3 млн 556 тис. грн становить сплата єдиного соціального внеску.

Нагадаю, що відмовившись від оренди переробного обладнання, наше підприємство було змушене заново створювати свою переробку. Оновлення виробничих потужностей дозволило підвищити ефективність використання лісосировинних ресурсів й підняти вихід переробки 1 кубометра деревини із 1014 грн до 1234 грн. За минулий рік підприємство заготовило 76,3 тис. м3 деревини, з яких 28,3 тис. м3 – від рубок головного користування, та 48 тис. м3 – від рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства. Вказаний ресурс лісоматеріалів розподілився наступним чином: 19,4 тис. м3 направлено на цех переробки, 54,1 тис. м3 – реалізовано споживачам та на власні потреби використано 0,9 тис. м3. За 2018 рік було перероблено 19,4 тис. кубометрів деревини. На деревопереробному обладнанні виготовили продукції на суму 23 млн 893 тис. грн. Що стосується забезпечення потреб соціальної сфери та населення, то підприємство для цих потреб поставило 5,8 тис. м3 лісоматеріалів.

Важливий аспект – охорона праці. Витрати на забезпечення цих цілей з початку року склали понад 936 тис. грн. Усі працівники мають спецодяг. Тільки в нинішньому році на його закупівлю ми витратили більше 150 тисяч гривень. Крім того, комфорт працівникам створюють збудувані сучасні побутові кімнати. Сума витрат на необхідні роботи склала понад півмільйона гривень.

На той момент, коли два роки тому підприємство відмовилось від оренди нерухомості та автотранспорту,  на нашому балансі рахувалось лише два легкових автомобілі. За цей період ми змогли реконструювати приміщення під офіс лісгоспу та цех переробки деревини. Можна сказати, з нуля створили автопарк, в якому на сьогодні налічується більше двадцяти одиниць транспорту. А на відбудову приміщень та створення виробничих приміщень витрачено більше 15 мільйонів гривень.

— Оздоровлення працівників. Тобто, як на підприємстві діє профспілкова програма?

— Стовідсотково. Третій рік  поспіль в рамках цієї профспілкової програми наші працівники та члени їх сімей відпочивають на базі відпочинку «Водник» в місті Залізний порт на Чорному морі, на базі «Світязь» у Шацькому районі.  Торік, наприклад, таким оздоровлювальним відпочинком скористалось майже 30 чоловік. Сподіваюсь, не гірше потурбуємося про своїх працівників і в цьогорічний літній період.

— Розкажіть, будь ласка, як вдається співіснувати з сільськими громадами?

— У першу чергу хочу відмітити відчутну допомогу й підтримку від районної державної адміністрації та районної ради. Щоб не було критичних ситуацій та звинувачень з боку громад, все частіше йдемо назустріч людям. Тут варто згадати те, що наше підприємство постійно надає допомогу на будівництво та ремонти храмів, огородження цвинтарів, проводимо грейдерування доріг у населених пунктах району. Це продовжуватиметься доти, доки буде необхідність.

Упродовж чотирьох місяців ми перераховували свої одноденні заробітки на утримання дитячих літніх християнських таборів, які діяли в районі. Продовжуємо  опікуватися реабілітаційною групою міського дитячого садочка №3 «Казка», в якій виховуються діти з обмеженим здоров’ям.

— Відомо, що серед лісівників вашого колективу є справжні футболісти?

— Так. Минулого року в області, з ініціативи начальника ВОУЛМГ та за підтримки обласної організації Профспілки працівників лісового господарства вперше проходив турнір з футболу серед колективів лісогосподарських підприємств. Гордимося, що команда нашого лісгоспу перемогла в цьому турнірі і здобула кубок першості.
Про досягнення можна говорити ще багато. З приємністю зазначу про створення в минулому році  ще одного шкільного лісництва на базі Раків Ліської ЗОШ – однієї з найбільших шкіл району. Таким чином шкільних лісництв при нашому підприємстві функціонує вже два і сподіваюсь на те, що це ще не кінцевий результат. Екологічно-просвітницька робота на теренах району буде поширюватись і цьому ми усіляко сприятимемо.

Вдячний колегам за підтримку, розуміння у нелегкий час змін. Користуючись нагодою, зичу колективам нашого і сусіднього лісопідприємства чергових успіхів у діяльності, продовжуючи нести для громад економічну значимість.

Прес-центр Федерації профспілок області

Posted by info