ПЛЕНУМ ЦК. Профспілки – за реформи для України та людей праці

tyuuСтратегію  сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України, позицію Профспілки з цього питання обговорили 22 березня учасники Пленуму ЦК Профспілки працівників лісового господарства України. У заході взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Євген Драпятий.

Заслухав та обговорив доповідь з цього питання Голови Профспілки Степана Кривовязного, презентацію заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря щодо проекту  «Стратегії  розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року»,  інформацію заступника голови ФПУ Євгеана Драпятого, Пленум ЦК прийняв постанову, у якої зокрема говориться:

«Уже понад два роки профспілковий актив перебуває у стані постійної напруги і пошуку можливих варіантів пом’якшення впливу реформ, у які втягують нашу галузь, на соціальний стан наших спілчан. Провівши 12 квітня 2017 року галузеву акцію протесту у вигляді пікетування Кабінету Міністрів та Всеукраїнські збори профспілкового активу 23 листопада 2017 року Профспілці певною мірою вдалося призупинити просування проекту Стратегії  реформування лісового господарства запропонованої Мінагрополітики.

Робочою групою, створеною Державним агентством лісових ресурсів України був відпрацьований проект “Стратегії  розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року”, який в подальшому пройшов фахове обговорення, опрацювання в фаховому середовищі  лісівників, екологів, науковців, міжнародних і вітчизняних експертних інституцій.

Разом з тим Міністерство аграрної політики не врахувало положень цього документу, продовжило просування свого  проекту відкинувши всі зауваження щодо передачі  функцій здійснення господарської діяльності у сфері лісового і мисливського господарства новоствореному суб’єкту господарювання державного сектору економіки, який неминуче спричинить вивільнення кваліфікованих фахівців та втрати робочих місць. Незрозумілим залишається механізм створення цього суб’єкту, його підпорядкованість, а також доля уже існуючих і успішно працюючих підприємств лісового господарства.

Невирішеним залишається питання фінансування лісогосподарських заходів, відсутність, якого  призвела практично до знищення степового лісівництва, що уже вкрай негативно відобразилось на екологічному стані південних та східних областей України, звело нанівець досягнення лісівників цих територій.

Запропонований варіант вирішення цієї проблеми шляхом створення державного фонду розвитку лісового господарства України також не знайшов підтримки в міністерстві.

І це в той час, коли Указом Президента України №381/2017 “Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об’єктів природно-заповідного фонду”                                                                                                                      п. п. 1. 1). а)  передбачено удосконалення системи фінансування та розвитку лісового та водного господарства, зокрема, шляхом  створення державного фонду розвитку лісового господарства, визначивши джерела його наповнення та напрями спрямування коштів, у тому числі передбачивши можливість зарахування до нього рентної плати за використання лісових ресурсів.

Цим же Указом передбачається підвищити ефективність ведення лісового господарства, не допускаючи при цьому обмеження управлінської та фінансово-економічної самостійності державних лісогосподарських підприємств.

Також дорученням Першого віце-прем’єр-міністра України (від 30 листопада 2017 року п.6) зобов’язано Мінагрополітики, Держлісагентство, Мінфін разом з представниками Профспілки працівників лісового господарства, із залученням представників експертного середовища у тижневий термін підготувати та надати Кабінету Міністрів матеріали для проведення наради під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України Кубіва С. І. питання обговорення актуальних проблем фінансування лісового господарства та шляхом їх вирішення, зокрема “дорожньої карти” на 2018 рік.

Разом з тим і це доручення не виконане і нарада до цього часу не відбулась.

Пленум ЦК Профспілки працівників лісового господарства України

ПОСТАНОВЛЯЄ

1.Інформацію заступника Голови Держлісагентства Бондаря В.Н., щодо розвитку лісогосподарської галузі на перспективу взяти до відома.

  1. 2.В черговий раз наголосити, що Профспілка  працівників лісового господарства підтримує проведення  певних змін ведення на удосконалення лісового господарства.

При цьому наполягати на:

–                                    недопущенні ліквідації лісогосподарських підприємств, як юридичних осіб;

–                                    збереженні та збільшенні кількості робочих місць в лісогосподарській галузі;

–                                    терміновому вирішенню питання державного фінансування лісогосподарських заходів.

  1. 3.Відмітити,  що на Урядовому рівні до цього часу не відпрацьовано державницькі підходи щодо подальших кроків розвитку лісового господарства  та не викорінено вплив вузьковідомчих інтересів окремих посадовців щодо діяльності галузі на сучасному етапі.
  2. 4.Наголосити, що Указом Президента України від 21 листопада 2017 року №381/2017 “Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об’єктів природно-заповідного фонду” чітко визначені завдання Кабінету Міністрів України щодо розвитку лісової галузі держави

Прес-центр ФПУ

jhkkjl tyuu gjhj

Posted by info