У КМУ відбулись консультації з профспілками щодо проекту Держбюджету на 2018 рік

rtrt14 вересня у рамках виконання Генугоди проведено консультації урядовців з представниками всеукраїнських профспілок, членами СПО об’єднань профспілок щодо проекту Державного бюджету України на 2018 рік.

Нарада відбулась у Кабінеті міністрів України. Відкриваючи засідання Степан Кубів – Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України підкреслив, що серед пріоритетів Держбюджету на наступний рік визначено захист національних інтересів та підвищення соціальних стандартів для населення.

Урядовець повідомив, що проект закону про Держбюджет-2018 буде подано до Верховної Ради України 15 вересня ц.р., після чого розпочнеться його доопрацювання до другого читання, у процесі чого будуть розглянуті пропозиції профспілок.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева, звертаючись до профспілковців, зазначив, що обговорення проекту основного фінансового документу вже відбулось на рівні галузевих профспілок і в ньому зокрема передбачено зростання протягом 2018 року мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та пенсій. На переконання міністра, законопроект про Держбюджет має чітку соціальну спрямованість.

Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін окреслив перелік найболючіших проблем, що турбують людей, і на врахуванні яких у Держбюджеті наполягають профспілки. Серед них він назвав:

– зростання різниці між прожитковим мінімумом та мінімальною зарплатою,

– рівень мінімальної зарплати, який сьогодні не досягає рівня прожиткового мінімуму, тому потребує підняття,

– проблема по виплаті заборгованості по зарплаті, зокрема у вугільній, у медичній, у науковій галузях,

– рівень забезпечення працівників бюджетних галузей, зокрема освітян, медиків, стипендіальне забезпечення,

– необхідність передбачення у бюджеті заходів стимулювання розвитку реального сектору економіки, створення нових робочих місць,

– підтримка аграрного комплексу та високотехнологічних виробництв тощо.

Керівники всеукраїнських профспілок привернули увагу керівництва КМУ на необхідності вирішення питань працівників галузей освіти і медицини, лісової та вугільної промисловості, автотранспортного господарства, державних службовців, працівників соціальної сфери і суднобудівників, виробничників та підприємців. Поправки, пропозиції та зауваження профспілок до проекту Держбюджету було передано безпосередньо членам Уряду.

Нагадуємо, що у рамках соціального діалогу профспілковою Стороною ініційовано розгляд проекту Державного бюджету України на 2018 рік на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради, яке має відбутися в 20-х числах вересня ц.р.

swa

xc fggff fgfdgfd fgfdgfdgdff rtrt

 

Posted by info