Як організувати протестну акцію профспілок?

P1210211аби вона була успішною, добре спланованою і проходила в межах закону. Саме про це йшлося на триденному навчанні спеціалістів членських організацій ФПУ, відповідальних за проведення протестних акцій з 20 по 22 жовтня на Волині. До Луцька з’їхались представники різних профспілкових еліт, які мали змогу поспілкуватись з провідними спеціалістами області у сферах, що пов’язані з протестними настроями.

Семінар відкрив заступник голови ФПУ Є.М. Драп’ятий. Голова ФПО І. А. Дубинка-Філозоф  розповіла  про  проект,  його мету та цілі. Г.П.Даниленко, директор НМЦ профспілок, окреслила головні питання і очікування від навчання.

Виступ щойно демобілізованого з передової Тараса Літковця, заступника декана історичного факультету Східноєвропейського університету, про причини виникнення локальних конфліктів був настільки цікавим, що аудиторія не відпускала його ще тривалий час, адже йшлося про побачене  і пережите ним особисто.

Валентин Малиновський, професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського університету, розповів про протестну акцію, як складову активної участі громадян у розвитку громадянського суспільства.
Закінчувала перший день роботи презентація Анни Левчук, кандидата філологічних наук, доцента кафедри іноземних мов, проректора Східноєвропейського університету «Технологія публічного виступу перед неформальними аудиторіями».

Якщо перший день навчання був днем наукових досліджень протестних настроїв, то наступний – днем технологій їх підготовки та проведення. Розпочав день  Андрій Осіпов, голова громадського руху «До майбутнього з освітою»,  який розповів про технологію підготовки і проведення акції протесту. Опісля  доктор політології, професор Оксана Ярош   захопила усіх розробкою ключового повідомлення для  протестних акцій.

Після цього розпочалися заняття з творчим колективом «Барабан-ритм», де всі освоювали практику використання ритмів при організації акцій протесту. Слогани, кричалки, короткі ритмічні вірші народжувались тут же під ритми барабанів і пластикових пляшок.

Під час третього  дня була організована робота з медіа і фахівцями з психологічних особливостей натовпу. Часу катастрофічно не вистачало. Але ще: питання безпеки при проведенні акцій, без чого не можна було обійтися. І для розкриття цієї теми було запрошено Володимира Солоненка, начальника управління громадської безпеки УМВС України в області з чіткими, як у міліції, рекомендаціями і вимогами щодо безпеки.

Усе з навчання було корисним для слухачів. Шкода, що часу було мало…

Навчально-методичний центр профспілок.

P1210258 P1210211 P1210231

Posted by info