Волонтерський фронт ШАХТАРСЬКА ПРОФСПІЛКА НОВОВОЛИНСЬКА ДОПОМАГАЄ ВОЇНАМ

На Фейсбук-сторінці Волинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості часто вміщується інформація про активну діяльність наших гірників і їхніх профспілок, зокрема, голови Нововолинського теркому Романа Юзефовича як волонтерів у боротьбі з російським агресором.
Десятки поїздок до зони бойових дій, здійснені ними, потребують особливої мужності. Вони працюють потужно у сегменті волонтерського руху. Як саме, й чому вектор захисту прав шахтарів тимчасово зміщений у бік підтримки наших бійців і тих, хто постраждав від російської агресії – про це в інтерв’ю
– Романе Віталійовичу, якими були перші кроки?
– Ми ще в довоєнні часи мали зв’язки із благодійним фондом «Сучасна Україна», який заснований у грудні 2021 року групою волонтерів, соціально-відповідальних бізнесменів, експертів та активістів зі всієї України. Очолює його волинянин, виходець з Нововолинська Володимир Гавриш. Голова Почесної ради Фонду – народна артистка України Наталія Бучинська.
Попри ключовий орієнтир роботи Фонду на культурні, освітні та проекти соціально-просвітницького характеру, з початку військової агресії рф в Україні робота Фонду переключилась на забезпечення фронту та допомогу постраждалим громадянам в Україні.
– З ким найбільше співпрацюєте?
– З допомогою волонтерів в різних куточках України та світу Фонду уже вдалося організувати збір і транспортування гуманітарної допомоги з держав Європейського Союзу. Польща, Німеччина, Австрія, Франція, Італія, Іспанія, Словаччина, Бельгія, Чехія – це ті країни, з яких уже доставили в Україну більше 40 великогабаритних вантажівок з медичними засобами та обладнанням (включно зі швидкою), ліками, теплим одягом, продуктами харчування, засобами гігієни, дитячим одягом тощо. Все відправили в міста, що піддались найбільшим ударам з повітря та наступу військ агресора.
Фонд не залишає поза увагою й потреби внутрішньо переміщених осіб, що вимушені були тікати від війни і зараз проживають в західних регіонах України. Все отримане розподіляється та надається максимально прозоро, а всі бажаючі мають змогу відслідковувати цей процес у спеціальному телеграм-каналі Фонду.
– Чи вдається для воїнів доставляти необхідне?
– Крім гуманітарної підтримки, Благодійний фонд «Сучасна Україна» працює над посиленням обороноздатності українських захисників та в напрямку організації евакуації в безпечні місця дітей. Зокрема, вдалося придбати одному із столичних батальйонів територіальної оборони 105 шоломів та бронежилетів, 250 балістичних плит NIJ III та 150 плитоносок.
У співпраці з італійським Фондом AEIF із «гарячих точок» була евакуйована 131 особа до Італії – багатодітні мами з дітьми, діти-інваліди та малозабезпечені категорії сімей. Ще 82 особи з тих же категорій вдалося евакуювати до Швеції. Потреби у здійсненні такої евакуації, а також формування списків для її організації представники Фонду здійснювали разом із офісом Уповноваженого з прав дитини, місцевими військово-цивільними адміністраціями та соціальними службами тих областей, ситуація в яких вимагала вивезення дітей у безпечні місця.
Також Фонд «Сучасна Україна» спільно з провідними вітчизняними лікарями запустив спеціальну Програму підтримки здоров’я українців, покликану допомогти кожному зміцнити психологічний та фізичний ресурс власного організму.
– Для такої об’ємної діяльності потрібні партнери. Хто вони?
– Серед таких – Україно-американський Freedom Foundation Inc, італійський благодійний Фонд для підлітків та малюків AIEF, Шведсько-Українська Торгова Палата, французькі асоціації Ukraine Libre – Toulouse та Pharmacie Humanitaire Internationale Haute Garonne Ariège Aude, благодійний фонд італійського баскетбольного клубу Dinamo Basket Sassari, асоціація Operazione Ricominciamo, Eurasiatrans B&PE Limited (Cyprus) та інші. Зараз наші представники працюють у 20 областях України, а також є в Італії, Франції, Словенії, Польщі, Іспанії та Румунії.
– Яка частка нововолинців у цьому проекті?
– Поруч зі мною координатором є мешканка Благодатного Наталія Лобойко. Допомагаємо вразливим верствам населення, серед яких багатодітні родини, малозабезпечені, дитячі будинки сімейного типу, одинокі матері, інваліди, ветерани, переселенці, родини учасників бойових дій та загиблих військових. Днями активісти Фонду уже розвезли частину зібраної допомоги багатодітним, малозабезпеченим та сім’ям переселенців в селище Благодатне, с. Грибовиця, дитячий будинок сімейного типу в Грядах, опікунську родину в Нововолинську, інваліду 1-ї групи в с. Біличі Литовезької ОТГ.
Напередодні Великодня, в рамках проекту «Допоможи своїм», команда Фонду сформувала та доставила великодні кошики сім’ям загиблих українських захисників (28 комплектів). Продуктові набори з адресною допомогою для соціально вразливих категорій громадян Нововолинської ОТГ будуть стабільно видаватись потребуючим громадянам згідно з даними, погодженими з місцевими службами соціального захисту.
Ми закликаємо долучатися до реалізації проекту інших небайдужих волинян. Рахунки зі збору грошової допомоги для придбання відповідної допомоги:
для пожертв в євро: UA043052990000026000010808648.
для пожертв в гривні: UA963052990000026000010804664.
для пожертв в доларах: UA313052990000026000040807158.
спеціальний доларовий рахунок на медичне забезпечення Збройних сил України, територіальної оборони та цивільного населення
UA133052990000026000040813205
Адреса філії офісу Благодійного фонду «Сучасна Україна» в м. Нововолинськ: Бульвар Шевченка ,7.
Ігор ЛІСОВИЙ

Posted by info