63-Я СЕСІЯ КОМІСІЇ ООН ЗІ СТАНОВИЩА ЖІНОК ТРИВАЄ

logo 2

 

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку продовжує роботу 63-я сесія Комісії ООН зі становища жінок.

Там, де жінки беруть участь у політиці і суспільному житті, зростає економіка, зміцнюється стабільність і зростає добробут громадян. Але, незважаючи на неухильний рух до рівноправності, сьогодні багато завоювань у сфері прав жінок сходять нанівець. Про це з тривогою повідомив делегатам Комісії ООН зі становища жінок Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який з гордістю назвав себе феміністом.

Питання рівноправності – це перш за все питання влади, стверджує Генеральний секретар ООН. Але з давніх часів чоловіки не бажають ділитися владою з жінками.

Глава ООН вважає, що при всіх позитивних змінах, ситуація сьогодні не набагато краща. Рух на захист жінок розширюється, він набув глобального масштабу, все більше людей усвідомлюють існуючі проблеми і діють, щоб їх вирішити. У той же час у світі йде рішучий і повсюдний наступ на права жінок.

Антоніу Гутерріш зазначив, що розширювати можливості жінок потрібно не тільки для того, щоб відстояти свої інтереси, а й з «егоїстичних» міркувань.

Усім відомо, сказав він, що, коли жінки беруть участь у мирних переговорах, вдається досягти більш тривалого і стабільного миру. Коли жінки мають рівні можливості на ринку праці, економічний прибуток може скласти трильйони доларів. Якщо жінки задіяні в гуманітарній діяльності, то допомога швидше доходить до тих, хто її потребує. «Простіше кажучи, коли ми виключаємо жінок [із суспільного життя], розплачуються за це всі. Коли ж ми залучаємо їх, виграє весь світ», – підсумував очільник ООН.

12 березня та половина наступного дня головна увага учасників дискусій була прикута до обговорення доповіді Генерального секретаря ООН відповідно до пріоритетної теми сесії.

У доповіді розглядається внесок систем соціального захисту, громадських послуг і стійкої інфраструктури в досягнення гендерної рівності та розширенні прав і можливостей жінок і дівчат, а також підкреслюється потенціал скоординованих дій у всіх цих трьох сферах із реалізації прав жінок і дівчат протягом усього життя шляхом вивільнення їх часу, підтримки їх мобільності, розширення їх доступу до економічних можливостей і підвищення їх стійкості до потрясінь. Поряд з істотним прогресом у плані розширення доступу у цих сферах, досягнутим упродовж останніх десятиліть, у доповіді також відзначається збереження прогалин і гендерних упереджень та пропонуються можливі варіанти їх усунення. Звертається також увага на становище груп жінок і дівчат, які в зв’язку з численними і пересічними формами дискримінації особливо сильно страждають від ізоляції та маргіналізації. У доповідімістяться заклики до розширення участі та підвищення підзвітності, а також до надання необхідного фінансування для забезпечення того, щоб ніхто не був забутий.

У заключній частині доповіді містяться рекомендації для розгляду Комісією зі становища жінок.

13 березня у рамках сесії виступила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, яка поінформувала присутніх про те, що незважаючи на виклики, які постали перед Україною, наша держава стала на шлях європейської інтеграції і в країні відбуваються реформи і, зокрема, зазначила: «У нашій країні відбуваються системні зміни у напрямку забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків через інтеграцію гендерних підходів у державну політику у всіх сферах життєдіяльності суспільства, забезпечення функціонування ефективного механізму протидії гендерно зумовленому насильству та торгівлі людьми».

У контексті пріоритетної теми цьогорічної сесії глобальні профспілки закликали забезпечити гендерно чутливу систему державного соціального захисту, якісні громадські послуги та сталу інфраструктуру.

Глобальні профспілки підготували та подали до Комісії ООН зі становища жінок спільну Заяву (див. додаток англійською мовою), у якій говориться, що понад половина населення світу не охоплена жодним видом соціального захисту, а менше 30% користуються комплексним соціальним захистом. Внаслідок гендерного розриву у системі соціального захисту жінки мають менший рівень охоплення та значно нижчий рівень виплат, особливо це стосується пенсій за віком, допомоги по безробіттю та захисту материнства. Гендерні прогалини особливо гострі у похилому віці: майже 65% людей, вік яких перевищує пенсійний і які не отримують пенсій, є жінками. Ці тенденції роблять жінок більш уразливими до бідності, ніж чоловіків упродовж усього життєвого циклу. У Заяві робиться висновок про те, що приватизація громадських послуг призводить до переходу від формальної зайнятості до неформальної, тим самим розширюючи гендерну прогалину у сфері соціального захисту та обмежуючи доступ жінок до якісних громадських послуг, а індивідуалізація та приватизація соціального захисту ще більше ускладнюють недоліки.

Сесія продовжить свою роботу до 22 березня.

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

Posted by info