АКЦІЯ. Захистимо профспілкове майно та законні права трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ»!

155

Рішуче «Ні!» на адресу тих, хто намагається привласнити майно, що за законом і по праву належить профспілкам, лунало сьогодні, 29 травня, в Дніпрі. Представники всеукраїнських профспілкових організацій міста та Дніпропетровської області, трудові колективи акціонерних товариств, заснованих за участі ПрАТ «Укрпрофтур», представники профспілкових організацій та трудових колективів регіону провели мирне зібрання на захист профспілкового майна та прав трудового колективу ПрАТ «ДНІПРОТУРИСТ».

 Акція відбулась згідно з рішенням Ради Федерації профспілок України від 29 березня ц.р.,  закріпленим у Постанові «Про наступ на права профспілок, у тому числі майнові».

Слід зазначити, що відповідно до постанов державного виконавця від 17 травня 2018 року, сьогодні мали б відбутись виконавчі дії щодо примусового виселення з будівлі готелю «Рассвет».

172

На виконання Постанови Президії ФПУ від 30 вересня 2016 р. «Про підтримку позиції Наглядової ради ПрАТ «УКРПРОФТУР» щодо ситуації з нерухомим майном ПрАТ «Волиньтурист», ПрАТ «Дніпротурист», ПрАТ «Запоріжтурист» та ПрАТ «Черніпвтурист», керуючись Постановами Наглядової ради ПрАТ «Укрпрофтур» від 21 квітня, 4 серпня, 14 вересня 2016 року та 1 листопада 2017 року, з метою захисту інтересів трудового колективу ПрАТ «Дніпротурист» і відбулась ця акція.

Представники профспілкових організацій та трудових колективів регіону вийшли з гаслами: «РУКИ ГЕТЬ ВІД ПРОФСПІЛКОВОГО МАЙНА!» «STOP СВАВІЛЛЮ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ТА ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ!», «НЕ ЗАЛИШИМО ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ПРАТ «ДНІПРОТУРИСТ» БЕЗ РОБОЧИХ МІСЦЬ!», «ВИМАГАЄМО ПОВЕРНУТИ ГОТЕЛЬ «РАССВЕТ» У ПРОФСПІЛКОВУ ВЛАСНІСТЬ!», НЕ ДОПУСТИМО ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ СУДУ, ПРИЙНЯТИХ ЗА ЧАСІВ ЗЛОЧИННОЇ ВЛАДИ ЯНУКОВИЧА ТА ПШОНКИ!».

174

Трудівники, профспілкові активісти вимагали вирішувати спірні питання тільки у правовому полі, дати рішучій відсіч намаганням відібрати майно у законних власників – профспілок.

Під час мірного зібрання відбувся мітинг, на якому виступили Президент ПрАТ «Укрпрофтур» Сергій Стрілець, голова Наглядової ради ПрАТ «Укрпрофтур», голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич, заступник голови Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Юрій Чернов, голова Профспілки працівників рибного господарства України Михайло Петров, керівник Управління економіки та корпоративних прав ФПУ Департаменту корпоративних прав та майна ФПУ Павло Сікан, представники трудового колективу ПрАТ «Дніпротурист», трудових колективів області.

У акції взяли участь голова  Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль, голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Сергій Комишев та ін.

У виступах зазначалось, що злочинною владою колишнього Президента Януковича В.Ф., колишнього голови Вищого господарського суду України Татькова В.І., його заступника Ємельянов А.С. незаконним судовим рішення було позбавлено ПрАТ «Дніпротурист» права власності на будівлю готелю «Рассвєт». Незаконність вказаного судового рішення підтверджується кримінальним провадження №  42013110000001050 порушеного Генеральною прокуратурою України 29.11.2013 року проти вказаних осібв ході розслідування якого, 17.03.2017 р. ПрАТ «Дніпротурист» визнано потерпілим у даному кримінальному провадженні.

Незважаючи на незаконність прийнятого судового рішення, відділ примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області намагається виселити трудовий колектив ПрАТ «Дніпротурист» з будівлі готелю «Рассвєт».

Крім того, станом на сьогоднішній день робочою групою створеною відповідно до рішення Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності від 1 березня 2018 р., протокол № 9, за участю представників Фонду державного майна України, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Мін’юсту, Мінсоцполітики, Секретаріату Кабінету Міністрів України та Федерації професійних спілок України підготовлено законодавчі пропозиції щодо остаточного врегулювання питання статусу майна професійних спілок, їх об’єднань, які після розгляду в Урядовому комітеті будуть внесені Урядом на розгляд до Верховної Ради України.

У виступах наголошувалось: мета мирного зібрання – захист прав та інтересів трудового колективу ПрАТ «Дніпротурист»,захист від незаконної приватизації профспілкового майна – будівлі готелю «Рассвєт» та вимога перегляду незаконно прийнятих рішень судів щодо вказаного профспілкового майна.

Відповідно до ст.39 Конституції України, передбачено, що:

– громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Згідно ст.11(1) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право па свободу мирних зібрань та на свободу об’єднання з іншими, включаючи право створювати профспілки і вступати до них для захисту своїх інтересів.

«Не залишимо трудовий колектив ПрАТ «Дніпротурист» без робочих місць, не допустимо виконання рішень суду, прийнятих за часів злочинної влади Януковича і Пшонки!», – закликали оратори.

 Мітинг завершився оголошенням Резолюції мирного зібрання на захист профспілкового майна та прав трудового колективу ПрАТ «Дніпротурист» до органів виконавчої влади Дніпропетровської області.

У Резолюції говориться: «Вимагаємо відкладення проведення виконавчих дій у ВП № 54839436 по виселенню 29.05.2018 року ПрАТ «Дніпротурист» з будівлі готелю «Рассвет»  та звільнення приміщення від рухомого майна Товариства до моменту врегулювання даної ситуації в правовому полі».

173

Делегація представників трудових колективів ПрАТ «Укрпрофтур» та профспілок передала текст Резолюції голові Дніпропетровської ОДА.

Нагадаємо, що відповідно до рішення Ради Федерації профспілок України від 29 березня, попереджувальні акції протесту профспілок відбулися  12 квітня в Полтаві (http://fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/13944-aktualna-tema-zagarbnikam-rishuchij-vidsich) та 16 травня в Ужгороді (http://fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/14001-aktsiya-razom-zakhistimo-prava-lyudini-pratsi-prava-profspilok).

169

167

З місця події наш спеціальний кореспондент

Олексій Петруня,

фото автора

Posted by info