СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ. Саме про те, що турбує людей

rtАктуальні та гострі теми, що зараз найбільш турбують людину праці, всіх громадян України, обговорили 29 червня учасники консультативної наради членів СПО об’єднань профспілок, яка відбулась під головуванням  Голови  СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового. На засіданні виступив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Під час наради було обговорено наступні питання:

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», реєстр. №6614 від 22.06.2017.

2. Про урядовий проект Основних напрямів бюджетної політики на 2018-2020 роки та лобіювання пропозицій профспілок.

3. Про підготовлений тристоронньою робочою групою проекту Закону України «Про колективні угоди та договори».

4. Про дату, час та проект порядку денного чергового засідання СПО об’єднань профспілок.

Після короткого вступного слова Голови ФПУ Григорія Осового, міністр соціальної політики України Андрій Рева проінформував присутніх про основи та складові пенсійної реформи, яку розробив Уряд та має обговорити та прийняти Верховна Рада України. Він також відповів на численні запитання членів СПО.

 

За даними міністерства соціальної політики, сьогодні з 12 млн громадян пенсійного віку в Україні більшість (а саме 8,5 млн) отримують лише мінімальну пенсію у 1,3 тис. грн. Виправити ситуацію покликаний законопроект щодо підвищення пенсій, який Уряд ухвалив в кінці червня цього року і вже готує до подання його у Верховну Раду. Основний принцип, від якого відштовхується уряд – пенсіонер, який впродовж свого трудового життя чесно сплачував внески до пенсійної системи має гарантовано отримувати пристойну пенсію. В той же час людина, яка не працювала, або працювала на себе (не сплачувала страхові внески) не буде більше отримувати пенсію за рахунок інших і вийде на пенсію пізніше (пропонується залишити мінімальний страховий стаж для права на пенсію на рівні 15 років при досягненні 65 років).

У свою чергу члени СПО – представники Федерації профспілок України та її членських організацій у своїх виступах зазначили, що при деяких позитивних моментах законопроекту про пенсійну реформу, у ньому дуже багато суперечностей та кроків, які можуть привести до значного погіршення життєвого рівня та соціально-економічного стану як працюючої людини, так і тих, хто вже знаходиться на пенсії.

Під час наради пролунали конкретні, конструктивні пропозиції щодо покращення та удосконалення урядового законопроекту в інтересах людей.

Було також обговорено низку інших важливих для розвитку профспілкового руху та соціально-економічного захисту людини праці питань.

Учасники наради вирішили позачергове засідання СПО об’єднань профспілок провести 3 липня, а чергове – орієнтовно 10 липня.

Більш детальну інформацію читайте на сайті  ФПУ.

23 rt

 

 

Posted by info