День дій за гідну працю має стати загальнонаціональним

pozytsiyaУ Федерації профспілок України відбулась нарада з підготовки плану заходів до Всесвітнього дня дій за гідну працю, який відзначається щорічно 7 жовтня, а також міжнародного Дня боротьби з бідністю – 17 жовтня.

Вже традиційно профспілки цими днями проводять публічні заходи з метою привернути увагу суспільства, влади, громадських організацій, міжнародної спільноти, бізнесу до тих проблем, з якими стикаються у своєму житті прості українці.

У цьому контексті ФПУ зробить все необхідне, щоб консолідувати зусилля членських організацій щодо відзначення цих важливих дат. Цє залучення до участі у круглих столах, конференціях, громадських обговореннях, присвячених питанню боротьбі з бідністю, представників влади, місцевих громад, працівників навчальних закладів, науковців.

– У цьому році одним з найбільш чутливих питань для працівників є рівень оплати праці, – зазначив заступник Голови ФПУОлександр Шубін. – Профспілки вже провели у Києві багатотисячну попереджувальну акцію протесту з вимогою підвищення рівня доходів працюючих. Ми підписали Генеральну угоду з Урядом і роботодавцями, окремі норми якої також сприятимуть підвищенню зарплат. Окрім цього, на державному рівні прийнято два важливих документи: Програма гідної праці для України 2016-2019 рр. і Стратегія подолання бідності до 2020 р. Потрібно проаналізувати хід реалізації цих програм. Ще одним завданням для нас є участь у реформуванні Державної служби праці і служби зайнятості. Мета – підвищення рівня безпеки робочих місць, створення умов для продуктивної зайнятості і належного рівня оплати праці, боротьба з безробіттям, – ось саме ці проблеми, які профспілки будуть порушувати під час проведення заходів у боротьбі за гідну працю та подолання бідності,- зазначив він.

О.Шубін акцентував на важливості напрацьованих профспілками законодавчих ініціативах, направлених на підвищення доходів громадян, а також нагадав, що в ці дні відбудуться міжнародні заходи за участю МОП та глобальних профспілок. ФПУ має тримати руку на пульсі подій, «звірити час» зі своїми міжнародними партнерами та донести до соціальних партнерів – урядовців і бізнесу – вимоги, з якими в ці дні виступатимуть глобальні і європейські профоб’єднання.

За рішенням учасників наради, ФПУ звернулась з ініціативною пропозицією до керівництва держави щодо проведення засідань урядових і парламентських комітетів, закликавши взяти активну участь у заходах, що організують и проводять профспілки.

 

Прес-центр ФПУ

Posted by info