…Нові податки і профспілки, а також про страхову медицину

В бізнес-середовищі серйозно обговорюється проект Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулюванні економічної діяльності в Україні» та проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації». Що ці закони означають для профспілок, зокрема – благо чи загрози?
На перший погляд знижена ставка ПДФО до 10% – це люфт для розвитку бізнесу, оскільки більше коштів можна вкладати в розвиток і соціальні проекти підприємства. Але ж разом з цим скасовуються податкова соціальна пільга, що погіршить становище найманих працівників з низьким доходом. Тобто бідні, стануть ще біднішими.
Ніби тішить намір зниження ЄСВ до 20%, який зараз гирями тягне легальний бізнес і сприяє тінізації. Але якими компенсаторами наповниться бюджет соцстраху і пенсійного? Чи не призведе це до нерегулярності виплат по лікарняних, заборгованості по пенсіях?
На минулому тижні була в Молдові. Тіньової праці дуже мало, майже немає. Там уряд знайшов формулу – ввели медичне страхування і прив’язали його до праці – 4,5% із зарплати платить найманий працівник і 4,5% – на зарплату роботодавець. Медицина ожила, тіньова праця зникає. Визначили 13 категорій громадян, що користуються безкоштовною медициною – непрацюючі пенсіонери, сироти, матері-одиночки і ін… Як Вам цей досвід? Прокоментуйте…
     Галина Даниленко, директор НМЦ профспілок.

Posted by info