Трудовий ультиматум Професійних спілок Кабінетові міністрів України.

verhovna-radaГромадянське суспільство, трудовий люд України після повалення корупційного режиму очікували на швидкі позитивні зміни у всіх сферах життя і просування країни курсом євроінтеграції. Минуло півтора роки, однак покращення не відбулося. Навпаки – колишні та нові проблеми все більше затягують людей у бідність та злидні, віддаляють Україну від цивілізованого розвитку.

Безпрецедентний економічний спад, девальвація гривні, тотальна дорожнеча і падіння водночас життєвого рівня людей удвічі викликали вкрай негативну реакцію трудівників, пенсіонерів, практично кожної української родини.

Зарплати, пенсії, стипендії соціальні виплати втратили половину своєї вартості і опустилися до рівня найбідніших країн світу.

Втрачено понад один мільйон робочих місць а загалом половина з 20 мільйонів українців не мають офіційної, захищеної законом роботи. Молодь, випускники професійних закладів попри гучні заяви влади, так і не побачили реальної перспективи працевлаштування і мотивації праці у своїй країні.

Політика «затягування пасків» торкнулося лише простих людей. Україною і за її межі продовжують безперешкодно ходити багатомільярдні корупційні та кримінальні фінансові потоки. Зароблене працею українського народу продовжує безсовісно грабуватися і вивозитися.

Натомість самі працюючі громадяни, які створюють національний продукт, наповнюють бюджет держави, ветерани праці змушені рахувати кожну копійку, бо не вистачає навіть на харчування, доношують раніше придбані речі, а до аптеки можуть зайти як до музею, щоб лише подивитись на життєво необхідні ліки.

Замість захисної індексації зарплат і пенсій влада при інфляції у 172 відсотки в черговий раз залізла в кишені громадян, урізавши зарплати бюджетникам, обклавши податками пенсії, скасувавши оздоровлення дітей та відновлення професійного здоров’я працівників.

Дешевий український газ, електроенергія, комунальні послуги поспішно переводяться на світові ціни, незважаючи що стрімко бідніюче населення не в змозі буде їх сплачувати. Програма субсидій не захищає від бідності.

Все це – прямий наслідок антисоціальної політики, якої не було навіть у найважчі часи української державності.

На конструктивні пропозиції профспілок, інших громадських об’єднань Кабінет, який нібито сповідує європейські цінності, не реагує, а отже не вважає за необхідне рахуватись з думкою громадянського суспільства.

Соціальними партнерами не раз пропонувалося Урядові шляхом переговорів, соціального діалогу визначити наявні ресурси економіки і спрямувати їх на соціальний захист людей, підтримку секторів економіки, які забезпечать створення робочих місць і конкурентоспроможність України. Вивести з тіні 200 млрд. зарплат, що дасть так потрібні 30 млрд. щорічних додаткових надходжень до бюджету та 70 млрд. до Пенсійного фонду України.

Вже зараз на рахунках Держказначейства накопичено десятки мільярдів гривень, зекономлених на зарплатах, пенсіях, соціальних виплатах, що цілком дозволяє невідкладно провести індексацію доходів громадян.

Та це, очевидно не входить у плани Уряду. Складається враження, що державний ресурс хочуть задіяти у політичних цілях саме напередодні місцевих виборів.

Навіть після проголошення Президентом України необхідності індексації зарплат і пенсій негайно пролунали заяви урядовців про неприйнятність такого кроку.

Національні профспілкові об’єднання України попереджають: терпіння у народу на грані соціального вибуху. За ним реально можливі масові страйки.

Від імені 8 мільйонів своїх членів-платників податків професійні спілки України пред’являють цей ультиматум Кабінету міністрів України і вимагають:

– зупинити антинародні законодавчі ініціативи, які вже довели економіку, до глибокої стагнації, а народ до зубожіння;

– знизити удвічі ціну на газ для населення, для чого спрямувати на потреби домогосподарств виключно дешевий український газ;

– затвердити і оприлюднити реальну програму створення робочих місць по секторах економіки, забезпечення роботою незайнятих та першим робочим місцем – молоді;

– невідкладно використати накопичені на казначейських рахунках кошти на проведення повної індексації за 2014-2015 роки заробітних плат бюджетникам, стипендій і пенсій ветеранам праці;

– провести соціальний діалог і визначити план щорічного поетапного наближення основних соціальних стандартів України (прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії тощо) до рівня європейських країн в рамках підготовки до інтеграції з Європейським союзом.

Професійні спілки пропонують Верховній Раді України невідкладно:

– скасувати оподаткування та обмеження виплати пенсій працюючим та іншим пенсіонерам, прийнявши законопроект (р.№2698);

– прийняти закон про індексацію заробітних плат, пенсій та інших грошових доходів населення (р.№2883);

– законодавчо закріпити об’єктивне встановлення справедливого прожиткового мінімуму, як базового соціального стандарту, прийнявши закон (р.№2238)

– відновити фінансування за рахунок коштів соціального страхування програм літнього оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування працюючих, підтримки санаторіїв-профілакторіїв підприємств та навчальних закладів, прийняти закон (р.№2245);

– скасувати рентну плату на газ для населення (законопроект р.№2835);

– прийняти закон про обов’язкове спрямування видобутого в Україні газу виключно на потреби домогосподарств та підприємств теплокомуненерго.

15 червня 2015 р.

Від Національних репрезентативних профоб’єднань України:

Федерації профспілок України Григорій Осовий

Федерації професійних спілок

транспортників України Вадим Бубняк

Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець

Об’єднання всеукраїнських профспілок

і профоб’єднань «Єдність» Анатолій Онищук

Об’єднання всеукраїнських автономних

Профспілок Анатолій Широков

Posted by info