Щодо утримання членських профспілкових внесків…

— Чи утримуються членські профспілкові внески із заробітної плати члена профспілки, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації?

 –   Відповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» за наявності письмових заяв  працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати  перерахування цих коштів.

          Статутами всеукраїнських профспілок членські внески для працюючих членів профспілки встановлюється, як правило, в розмірі не менше 1% від місячного заробітку.

          Законом України від 20.05.2014 №1275-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» (далі – Закон № 1275 від 20.05.2014), внесені зміни до  КЗпП України, зокрема частину третю  статті 119 викладено в такій редакції:

           “За працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України”.

            Виходячи із зазначеного, мобілізований залишається у трудових відносинах з підприємством, тому роботодавець зобов’язаний нараховувати такому працівникові середньомісячний заробіток, проводити з нього всі необхідні відрахування до бюджету і страхових фондів, а також утримувати членські профспілкові внески та перераховувати їх на рахунок профспілки.

            Окрім того, пунктом 2 Прикінцевих положень Закону № 1275 від 20.05.2014 передбачено, що дія частини третьої статті 119 КЗпП України в редакції цього Закону  поширюється на громадян України, які починаючи з 18 березня 2014 року були призвані на  військову  службу на  підставі  Указу  Президента  України  від 17 березня 2014 року № 303 “Про часткову мобілізацію”, затвердженого Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про часткову мобілізацію”. Тому у разі, якщо роботодавець  звільнив працівника у зв’язку з проведенням мобілізації, у працівника виникає право на поновлення на роботі відповідно до вказаної вище норми Закону.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/pravovij-zakhist/5482-zapitujte-vidpovidaemo

Posted by info