Уряд України погрожує профспілкам конфіскацією майна

№ 117 від 11.11.2022 р.

 

«УРЯД УКРАЇНИ ПОГРОЖУЄ ПРОФСПІЛКАМ КОНФІСКАЦІЄЮ МАЙНА», –

 

під таким заголовком вийшла велика стаття на незалежній міжнародній медіа-платформі openDemocracy.

 

Український парламент готується надати уряду повноваження щодо конфіскації майна профспілок, яке потенційно оцінюється в мільярди доларів. Багато хто сприймає це, як спробу тиску на найчисельніше об’єднання профспілок – Федерацію профспілок країни.

На кону десятки адміністративних будівель, санаторіїв, курортів і культурно-спортивних комплексів, побудованих у пізню радянську епоху, включаючи гігантську будівлю Будинку профспілок і центр мистецтв «Жовтневий палац» у Києві. В останні роки Радянського Союзу це майно було передано нинішній Федерації профспілок України (ФПУ).

Законопроєкт №6420, схвалений парламентом 4 листопада, з’явився на тлі спроб українського уряду лібералізувати захист робочих місць і зменшити права профспілок за допомогою нового загального закону про працю. ФПУ виступає проти цього законопроєкту про працю, оскільки він суттєво зменшить роль профспілок на українських підприємствах.

У ФПУ заявляють, що погрозами арешту майна українська влада намагається підірвати її фінансову стабільність. Орендна плата та відповідні доходи від цих будівель складають значну частину фінансів федерації.

ФПУ наполягає, що контролює це майно законно. У федерації зазначають, що майно радянських часів було передано від радянської Центральної ради профспілок до Федерації незалежних профспілок України (попередника ФПУ) у жовтні-листопаді 1990 року, за рік до розпаду Радянського Союзу.

За словами голови ФПУ Григорія Осового, повноваження ФПУ щодо управління майном були підтверджені у січні 1992 року рішенням організації, яка перейшла до центральної радянської ради профспілок.

 

Пресцентр ФПУ

за інформацією: https://www.poglyad.info/2022/11/10/uryad-ukrayiny-pogrozhuye-profspilkam-konfiskatsiyeyu-majna/?fbclid=IwAR3iGb3cRxn-UchIvUzMSka7BxQt-Ga6DsSsJMd5F4oFiNi2mxDt048LsZY

 

Джерело: https://www.fpsu.org.ua/materialy/23415-uriad-ukrainy-pohrozhuie-profspilkam-konfiskatsiieiu-maina.html

Posted by info