Принципи профспілкового руху незмінні – єдність, принциповість, справедливість! ФОТО-ВІДЕОзвіт

Діяльність профспілок в сучасних умовах потребує вдосконалення знань та навичок, щоб оперативно реагувати на питання соціального й професійного змісту в профспілковому русі. Адже у час, коли українське суспільство об’єднане в ім’я демократичної цілісності держави, чисельний освітянський колектив зокрема й Камінь-Каширського району ще більше гуртується для досягнення спільної мети – збереження діючих соціальних гарантій педагогічних працівників. ХХІ звітно-виборна конференція районного комітету Профспілки працівників освіти і науки Камінь-Каширського району Волинської області, що відбулася напередодні Нового року, засвідчила непохитну позицію освітян в цьому напрямку. На захід були запрошені члени Профспілки – учасники АТО, депутати районної ради, депутати новоствореної Гуто-Боровенської ОТГ. Попередні п’ять років роботи районного комітету галузевої Профспілки його голова Людмила Кузьмич назвала “дистанцією, що вимагала від профспілчан величезної продуктивної праці та титанічних зусиль”.

І це насправді так. Як зазначила у своїй доповіді Людмила Олександрівна, Профспілка щороку вносила пропозиції до проектів Державного бюджету, доводила свою позицію під час переговорів та зустрічей з представниками різних Міністерств, а також на засіданнях профільного комітету Верховної Ради з тією метою, щоб не допустити звуження трудових прав та гарантій працівників. У самих коренів роботи районного комітету Профспілки закладені базові Закони України “Про освіту” , а також “Про дошкільну освіту”, “Про позашкільну освіту” та інші нормативні документи. Протягом звітного періоду галузева профспілка керувалася Законом України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”. Зважаючи на це, в районі з року в рік стабільно виплачуються заробітна плата працівникам галузі, винагорода, оздоровчі та за престижність праці у розмірі 20-ти відсотків. З ініціативи Профспілки заснована і діє премія райдержадміністрації і райнної ради кращому педагогічному працівнику.
На кожному кроці повсякденної роботи профспілчан стоять питання безпеки працівників, як того вимагає Закон Украни «Про охорону праці». У цьому важливому напрямку в районі постійно організовуються різноманітні огляди-конкурси та інші тематичні заходи. Разом із тим Профспілка постійно дбає про оздоровлення своїх членів, їх відпочинок, культурно-масову та спортивну діяльність, надання педагогічним та іншим працівникам відпусток. Тут доречно зазначити, що вже з січня нинішнього року тривалість щорічної основної відпустки вихователям закладів дошкільної освіти збільшено з 42 до 56 календарних днів.
Ім’я члена профспілки районний комітет поетично прославив у книжках “Розкрилля вчительської душі”, “З Кобзарем у серці”, “У мирі процвітай, Україно!”, де зібрані твори талановитих педагогів Камінь-Каширщини.

 

 

Живою роботою для освітян є проведення 11-ти видів спортивних змагань. Крім волейболу, баскетболу, міні-футболу, шашки, шахи і теніс, проводяться турніри в пам’ять колишніх працівників, членів Профспілки – Федчика Степана, Банька Івана, Федіка Валерія, Павловича Сергія.

Продовжуючи доповідь, Людмила Кузьмич з вдячністю підкреслила, що у спільній роботі всього профспілкового коллективу району, скарбниці надбань та успіхів, відчутна праця кожного голови профкому, кожного члена профспілки. Результати дає стабільна співпраця між адміністраціями та профкомами на місцях. Тому не дивно, що, не зважаючи на різноманітні труднощі, які виникають в житті суспільства, динаміка росту профспілкового членства у районній галузевій Профспілці принципово не змінюється і сьогодні 68 первинках на обліку перебуває 3207 членів профспілки. Упродовж звітного періоду створено 3 профспілкові організації в таких освітніх закладах (школа села Житнівка, дитячі дошкільні заклади сіл Нові Червища, Добре).

Профспілкові ряди щороку поповнюються молодими спеціалістами. Молоді є на кого рівнятися. 29 років очолює первинну організацію загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с. Мостище Галина Калюх. Більше чверть століття добросовісно і сумлінно очолюють свої профкоми Галина Антонюк та Тетяна Нирко з міських шкіл, Надія Кухтій – Бузаківської, Світлана Дем’яник – Грудківської, Галина Каденчук – Раків Ліської, Світлана Кузьмич – Гуто-Боровенської, Валерій Хомич – Заліської, Ольга Підвисоцька – Гуто-Камінської, Світлана Карпік – Підрічанської, Ніна Ліпич – Теклинської, Марія Гордійчук – садка №2 міста, Людмила Федчик – міжшкільного навчально-виробничого комбінату.

 

 

— Кожному керівнику освітнього закладу, голові профкому щиро дякую за співпрацю, розуміння, чуйність, щедрість душі і вірю: ми з вами – єдині у прагненні соціальної справедливості, людяності, патріотизму і порядності. Тепер можу із відповідальністю сказати, дивлячись кожному з вас в очі: кожне рішення, прийняте профспілкою, було втілене в життя з великою метою і користю.

Окрема вдячність – нашим керівникам району за постійну увагу і розуміння до проблем галузі, і особливо – начальнику відділу освіти, молоді та спорту РДА Віктору Пасю.

 

Актуальні завдання галузевої Профспілки окреслив голова обласного комітету Василь Грановський.

Трудовий кодекс має бути основним нормативним документом для людини праці, в якому мають бути законодавчо врегульовані відносини з роботодавцями, — підкреслив Василь Григорович. За його словами, також назріла гостра потреба роботу Фонду соціального страхування повернути у формат грудня 2014 року, коли кожна працююча людина мала можливість отримати путівку на санаторно-курортне лікування за 20 відсотків від вартості.

— Освітянська галузь – найпотужніша, і, сказав би, – найпочесніша, – зазначив Василь Грановський. – Адже вже не є секретом, що за кордоном високо цінують професійність наших співвітчизників – наукових працівників, вчителів, лікарів та інших спеціалістів. А усе починається тут, з витоків місцевої школи… Тож хто ще, якщо не ми, – профспілчани – маємо прямий обов’язок захищати свої ж трудові права.

Користуючись гарною нагодою, Василь Грановський щиро подякував профспілчанам галузі району за солідарні наполегливі зусилля, які вони спрямовують у відстоюванні інтересів освітян та особисто від себе дав високу оцінку роботі голови райкому Людмили Кузьмич. “Людмила Олександрівна – керівник, на котрого варто рівнятися. Хоч добре знаю, що чимало з того, що сьогодні мають камінь-каширські освітяни, втілювалось у реальне життя не завжди легко.

З ініціативи Людмили Олександрівни, як депутата районної ради трьох скликань і голови комісії з питань освіти, в районі було зініціювано програму соціального захисту працівників освіти. Ця програма була затверджена на сесії районної ради і діє понині. Крім того, Людмила Кузьмич – єдиний представник освітянської галузі України, яка входить у склад контрольно-ревізійної комісії Федерації Профспілок України. Їй притаманно внутрішньо бачити й розуміти проблеми, знаходити правильні і виважені шляхи для їх розв’язання. Саме тому в атмосферах трудових колективів усі питання вирішуються в дусі порядності, чесності і прозорості, де завше мотивуючою складовою у всіх ситуаціях була, є і буде людина праці. А сформовані роками відносини між райкомом профспілки, відділом освіти та органами місцевої державної влади слід розцінювати як приклад справжнього соціального партнерства.

Виступаючі голови профкомів, керівники установ та закладів освіти внесли багато пропозицій для вдосконалення моделі розвитку профспілкового руху.
Найкращі слова в підтримку членів Профспілки освітньої галузі висловили голова районної ради Віктор Сус, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік, начальник відділу освіти, молоді і спорту РДА Віктор Пась.

 

Наступний період буде для профспілчан району не менш напруженим, вимагатиме дієвих кроків. Це під силу Людмилі Кузьмич, саме тому їй вкотре одноголосно було довірено очолити районний комітет Профспілки. Великий досвід, мудрість, гарні людські якості, притаманні їй, згуртовують членів Профспілки в один міцний колектив, люблячу велику родину, де кожному – особливе місце і повага.

Прес-центр Федерації профспілок Волинської області

 

Posted by info