Проведено тренінг з питань впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні

У Києві для представників профспілок України Міжнародною організацією праці проведено тренінг з питань впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні. З боку Федерації профспілок України взяли участь більше 25 представників профспілкових організацій. Від Міжнародної організації праці тренінг проводив Кенічі Хіросе, старший спеціаліст з питань соціального захисту МБП (Будапешт).

 У вступній промові заступник Голови ФПУ Шубін О.О. коротко повідомив про позицію профспілок щодо впровадження обов’язкової накопичувальної системи, можливих ризиків при запровадженні цієї системи та про останні законодавчі пропозиції, підготовлені Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку.

Навчання профспілкового активу проводилося у рамках реалізації Програми Гідної праці МОП для України, зокрема, Кінцевого результату 3.1: Зміцнення національного мінімального рівня соціального захисту на основі міжнародних трудових стандартів та соціального діалогу, та у продовження зусиль, спрямованих на підвищення обізнаності національних тристоронніх партнерів щодо можливих наслідків запровадження в Україні загальнообов’язкового пенсійного забезпечення другого рівня.

Протягом дня учасники тренінгу знайомилися з тим як працює накопичувальна пенсійна система (основні принципи, інвестиційна політика, регулювання, міжнародний досвід), а також аналіз політики щодо загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення. Учасники також обмінялися думками стосовно впровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи в Україні. Зокрема, було висловлено думку, що в Україні нині немає необхідних умов для запровадження накопичувальної системи, існують великі ризики втрати накопичених коштів і при цьому розробленими законопроектами не передбачається ніяких гарантій повернення громадянам їхніх накопичень. Не підтримується збільшення податкового навантаження на заробітну плату працівника, адже законопроектом, розробленим Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку, передбачається що працівник із заробітної плати сплачувати до 10% внесків до накопичувальної системи. Нині потребує зміцнення солідарної пенсійної системи, а другий рівень пенсійного забезпечення можливо зробити добровільною системою.

 Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ

 А4

 

А5

 

А7

 

А6

Posted by info