КРУГЛИЙ СТІЛ. Вирішення проблеми енергетичної бідності: позиція профспілок

А2

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та заступник Голови ФПУ Олександр Шубін виступили з інформацією про позицію ФПУ на Круглому столі «Енергетична бідність в Україні та ЄС: як гармонізувати підходи та політику», що відбувся 7 лютого в Українському кризовому медіа-центрі.

 Круглий стіл організували проект «Громадська синергія», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним фондом «Відродження», Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна -ЄС,  коаліція громадських організацій «Енергетичні реформи» і Федерація профспілок України.

 А3

 Серед спікерів були:

– Рута Балтаузе, експерт з питань енергетики, Група підтримки України, Європейська Комісія
– Тетяна Голубенко, керівник експертної групи з питань житлових субсидій та пільг Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики України
– Світлана Сізик, начальник відділу заходів із соціального захисту населення Департаменту видатків бюджету соціальної сфери Міністерства фінансів України
– Гійом Дуріво, консультант у сфері комунального господарства, Європейська федерація профспілок держслужбовців
– Олена Павленко, голова Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, Президент аналітичного центру DiXiGrouр
– Денис Назаренко, старший експерт з юридичних питань аналітичного центру DiXiGroup
– Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА», експерт коаліції «Енергетичні реформи»
– Олексій Хабатюк, заступник директора департаменту енергоефективності Національної акціонерної кампанії «Нафтогаз України».

А4

У виступах зазначалося, що реформування енергетичного сектора України неможливе без впровадження економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію та газ для населення, тобто фактично їхнього істотного зростання. Відтак дедалі більше українців не можуть своєчасно та в повному обсязі сплатити рахунки за газ чи опалення або змушені мерзнути взимку, аби зекономити на оплаті. Тоді як популісти змагаються в нереалістичних обіцянках зменшити енерготарифи після приходу до влади, експерти шукають способи, як боротися з енергетичною бідністю, не відмовляючись від надзвичайно важливих реформ енергетичного сектора. Важливо, що ця проблема не є суто українською – існування енергетичної бідності визнають навіть у економічно розвинутих країнах Європейського Союзу, а отже пошук рішень може бути спільним.

А6

Представники відповідних органів влади, громадських організацій, що займаються питаннями енергетики та соціального захисту, профспілок, аналітичних центрів та наукових установ, а також європейські експерти порівнюватимуть ситуацію з енергетичною бідністю в Україні та ЄС, говорили про спільне і відмінне у підходах до визначення цього поняття та інструменти, що використовуються для її подолання, а також обговорювалиь перспективи гармонізації підходів.

А5

Профспілкова сторона презентувала проект «Синхронізація реформ в енергетичному секторі та політики соціального захисту для протидії бідності». В проекті містяться конкретні і конструктивні пропозиції з вирішення проблеми (див. тут).

Вашої увазі пропонується відеорепортаж про цю подію:

https://www.youtube.com/watch?v=YI8u82cEZ6s&fbclid=IwAR24N4XT4qgPEfLa54r9NIkI85JyPXNeF5YSR1IQz10ETAipwETyZ2skOYA.

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

Прес-центр ФПУ

Posted by info