Про основні аспекти безпекової стратегії з питань охорони праці

Відбувся пленум обласної організації профспілки працівників лісового господарства України. У ньому взяли участь члени президії та голови профспілкових комітетів лісогосподарських підприємств області.

– Цей пленум ми присвячуємо охороні праці та дотриманню безпекової складової наших працівників на державних лісомисливських підприємствах області,  – відкриваючи безпековий форум, наголосив голова обласної організації профспілки Павло Матіюк. – Ці питання у центрі уваги керівництва галузі, вони постійно перебувають під моїм особистим контролем. У нас діє обласна комісія з координування роботи та розгляду стану праці, до якої попри мене входить спеціаліст з охорони праці обласної організації профспілки працівників лісового господарства Анатолій Родюк та голова профспілкової організації Волинського ОУЛМГ – головний спеціаліст відділу лісового господарства управління Володимир Неводнічик. Подібні комісії за участю профспілкового активу створено на усіх державних лісомисливських підприємствах. Ми проводимо суттєву профілактичну роботу – навчання, перевірки та огляд робочих місць, дбаємо про забезпечення спецодягом та необхідним інвентарем, також організовуємо відпочинок, а за потреби і лікування наших працівників та членів їх сімей.

На думку Павла Миколайовича, безпекових заходів ніколи не буває забагато. Адже турбота про людину праці має залишатися головною на підприємствах галузі.

З доповіддю перед профактивом виступив головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький. Він розповів про реформування системи охорони праці в Україні, наголосив на важливості ролі профспілок в системі управління охороною праці на підприємствах, також проаналізував головні причини травматизму у лісовій галузі України та області. А ще Олександр Миколайович презентував Концепцію створення національної системи запобігання виробничим ризикам для забезпечення ефективної реалізації права працівників на безпечні та здорові умови праці, яка зараз впроваджується в Україні і до якої активно долучилися і лісогосподарські підприємства Волині. Також зупинився на законодавчих актах, що забезпечують правовий механізм підтримки Концепції, а це й Конституція України, закони України «Про охорону праці», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про регулювання містобудівної діяльності», Кодекс законів про працю України, Постанови КМУ від 27.06.2003 р. № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці» та від 26.11.2011 р. №1107 «Про затвердження порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки», наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 13.07.2005 р. № 119 «Про затвердження Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості», інша нормативно-технологічна документація. Олександр Боровицький наголосив, що начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко першочерговим завданням для підпорядкованих підприємств області вважає максимальне забезпечення належного рівня стану охорони праці та культури виробництва.

Попри те, що в центрі уваги безпекового пленуму обласної організації профспілки працівників лісового господарства України були питання належної організації охорони праці на підприємствах, йшлося також про правові, соціально-економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні і лікувально-профілактичні заходи та засоби, спрямовані на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

До розмови долучилися спеціаліст з охорони праці обласної організації профспілки працівників лісового господарства  України Анатолій Родюк, голови профспілкових комітетів ДП «Ратнівське ЛМГ» Людмила Завадська, ДП «Ковельське ЛГ» Сергій Наумчук, ДП «Колківське ЛГ» Наталя Рейкіна та інші.

Пленум обговорив безпекову стратегію та закликав посилити роботу з організації охорони праці та соціального захисту працівників галузі.

Прес-центр ФПО

Posted by info