КРУГЛИЙ СТІЛ. Соціальний діалог: необхідність реформування та підвищення ефективності

dfdffВисокий рівень безробіття, низький рівень заробітної плати, надмірна трудова міграція, значна частка «тіньової» економіки говорять про невідповідність механізмів та інструментів соціального діалогу в Україні реаліям сьогодення та підтверджують необхідність його реформування. Про це говорили учасники круглого столу на тему  «Стан та перспективи реформування соціального діалогу в Україні», що відбувся 3 квітня у Києві.

У заході взяли участь та виступили Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, Держсекретар Мінсоцполітики України Віктор Іванкевич, Голова Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС Павло Цируль, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, член Української сторони Платформи громадянського суспільства Укроаїна – ЄС Вячеслав Рой, Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, в.о. секретаря НТСЕР Олена Степаненко  та інші.

Організатори цього актуального круглого столу – Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС спільно з Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, за підтримки проекту «Громадська синергія».

Мета заходу – обговорення стану та перспектив реформування соціального діалогу в Україні, посилення діалогу між учасниками круглого столу та обєднання зусиль щодо впровадження реформ в сфері соціального діалогу.

До участі в круглому столі було запрошено представників органів державної влади, профспілок, організацій роботодавців, провідних аналітичних центрів та громадських організацій, академічних та наукових кіл.

Під час заходу обговорено такі питання:

–  сучасний стан реформування соціального діалогу,

– готовність соціальних партнерів до реформування,

– ключові напрями реформування;

– можливі механізми залучення громадських організацій до соціального діалогу.

У своєму виступі на круглому столі Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що у країні зараз відбуваються глобальні реформи і завдання громадянського суспільства має бути у тому, щоб зробити моніторинг, аналіз того, хто і як ці реформи проводить, чи є участь у цьому процесі самого суспільства, до чого вони можуть привести, як впливають на соціально-економічну захищеність працівників. Мова йде про практично всі сторони реформ – політичні, економічні, соціальні. На сьогодні участь у цьому процесі громадянського суспільства фактично гальмується. Так, є Рада реформ, яку очолює Президент України. Там є 4 представника громадянського суспільства. Хто їх туди делегував? Ситуація така, що величезний обсяг того, що відбувається в країні, випадає з поля зору громадянського суспільства і контролю з боку громадськості.

Голова ФПУ наголосив на необхідності створення в Україні дійсно ефективних площадок для розвитку реального соціального діалогу за участю представників громадянського суспільства. Вони мають відігравати значну роль у вирішенні тих проблем, що турбують людей праці, всіх громадян країни.

Під час виступів підкреслювалось, що актуальним залишається питання щодо залучення громадських організацій до соціального діалогу, адже наразі вони фактично не залучені до соціального діалогу ні як сторона, ні як спостерігач. Водночас представники цих організацій мають значний експертний потенціал у сфері соціально-економічних відносин.

Прес-центр ФПУ

tyhuuyu dfdfgg dfdff

Posted by info