Про звернення до Кабінету Міністрів України

Премєр-міністру України

Гройсману В.Б.

Шановний Володимире Борисовичу!

 

Федерація профспілок України і Центральна Рада профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України засвідчують Вам повагу і висловлюють вдячність за надані відповідні доручення з вирішення актуальних питань, які піднімалися профспілками.

Проте, наші неодноразові звернення до Кабінету Міністрів України і Фонду державного майна щодо відновлення роботи ПАТ «Одеський припортовий завод» (надалі ПАТ «ОПЗ»), який знаходиться у державній власності, не підтримано.

Фонд державного майна України протягом трьох останніх років планував, але не зміг здійснити приватизацію ПАТ «ОПЗ». Наразі ним  організована підготовка до відчуження окремих підрозділів та виробничих об’єктів підприємства, до яких входять як виробничі об’єкти, так і об’єкти соціальної інфраструктури, що належать до статутного капіталу ПАТ «ОПЗ» та підлягають приватизації в цілісному майновому комплексі.

Так, позачерговими загальними зборами акціонерів від 6 лютого 2017 року за пропозицією Наглядової ради і Правління ПАТ «ОПЗ» прийнято рішення про попереднє надання згоди на відчуження та передачу в комунальну  власність або продаж деяких виробничих і соціальних об’єктів.

Необхідно зазначити, що ПАТ «ОПЗ» є об’єктом підвищеної небезпеки першого класу, оскільки його безперервний єдиний технологічний цикл включає високотемпературні й енергоємні процеси з використанням апаратів і систем, які містять особливо небезпечні хімічні речовини – аміак і метанол та працюють під тиском. На заводі чотири сховища загальною місткістю 120 тисяч тонн аміаку і вони є найбільшими в Європі. Руйнування виробничої діяльності заводу може призвести до катастрофічних наслідків.

Об’єкти соціальної інфраструктури, а саме: Палац культури «Дружба», фізкультурний-спортивний клуб «Хімік», заводський пансіонат «Карпатські зорі» використовуються для відпочинку та оздоровлення працівників заводу, які працюють в небезпечних умовах і утримання цих об’єктів передбачено  Статутом ПАТ «ОПЗ» і Колективним договором на 2017-2018 роки.

Виробничі та соціальні об’єкти є складовою, невід’ємною частиною ПАТ «ОПЗ», який є цілісним, нерозривним технологічним і виробничо-перевантажувальним майновим комплексом та підлягають приватизації разом з усім майном заводу і повинні й надалі експлуатуватися трудовим колективом після завершення приватизації та передачі майна новому власнику-інвестору.

Крім того, прийняті рішення щодо відчуження майна заводу можуть призвести до зриву державного процесу приватизації ПАТ «ОПЗ», як цілісного майнового комплексу, оскільки згідно з умовами приватизаційного конкурсу, затвердженими Кабінетом Міністрів України, інвестор повинен забезпечити загальну прибуткову діяльність заводу, у тому числі й перевантажувальних комплексів на спеціалізованих морських причалах.

Відповідно до вимог частини 4 статті 12 Закону України «Про приватизацію державного майна» відчуження майна об’єкта, що приватизується, заборонено.

З метою запобігання вчиненню порушень чинного законодавства України щодо відчуження виробничого та соціального майна ПАТ «ОПЗ», збереження цілісного майнового комплексу та забезпечення роботою висококваліфікованого трудового колективу заводу, просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу, вжити заходи щодо скасування неправомірного рішення Фонду державного майна України, який є органом управління корпоративними правами в статутному капіталі ПАТ «ОПЗ», та завершити приватизацію підприємства відповідно до Плану приватизації.

З повагою Голова Федерації Профспілок  України Г. В. Осовий              

Голова ЦК Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України  В.С. Мойсюк

Posted by info