ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ ФПУ. Профспілки мають бути в авангарді боротьби за права людини праці

 

0_0 Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. В заході також взяли участь та виступили заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Володимир Саєнко, Олександр Шубін.

На початку засідання було підписано Меморандум про співпрацю між Національною академією державного управління при Президентові України та Федерацією професійних спілок України. Свої підписи під документом поставили Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий та  президент Національної академії Василь Куйбіда.

 Про законодавче забезпечення профспілкових ініціатив та пропозицій, перспективи вирішення питань соціально-економічного захисту працівників у парламенті, заходи, які необхідно спільно здійснювати у цієї сфері проінформував присутніх представник ФПУ в парламенті, народний депутат України Сергій Каплін.  

Перед присутніми також виступили народні депутати України Сергій Рудик та Костянтин Іщейкін.  

Члени Президії розглянуть питання:

– Про ситуацію на ринку праці та дії профспілок, стратегічне бачення ФПУ щодо подальшого реформування оплати праці;

– Про позицію і дії Федерації профспілок України у зв’язку з реформуванням системи охорони здоров’я;

– Про підготовчу роботу до проведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк;

– Про роботу представників ФПУ, її членських організацій у тристоронніх органах соціального діалогу на всіх рівнях;

 Про удосконалення нормативних актів ФПУ з питань громадського контролю профспілок та інші. 

Як завжди, дуже важливим та насиченим був блок соціально-економічних питань.

Жваву, гостру дискусію викликало обговорення питання «Про стратегічне бачення ФПУ щодо подальшого реформування оплати праці». Учасники засідання зазначали, що за весь період незалежності України загальний рівень оплати праці є вкрай низьким. І жоден Уряд. Парламент, соціальні партнери не змогли запровадити таку політику в оплаті праці, шоб кардинально змінити ситуацію на краще. Традиційно актуальною залишається проблема заборгованості із виплати заробітної плати – 2185.2 мли гри. станом на 1 травня п.р.

Крім того, поглиблюється нерівність в оплаті праці на всіх рівнях, то мас наслідком викривлену диференціацію за ознаками посади (кваліфікації), статі. приналежності до певної галузі, території. Ці та інші проблеми € першопричинами бідності серед працюючих. Як наслідок, кожен п’ятий працівник знаходиться за межею бідності. Низький рівень оплати пращ провокує масову трудову міграцію за кордон.

Першим кроком до вирішення окреслених проблем, а також початком реалізації домовленостей та положень Генеральної угоди щодо реформування оплати праці стало двократне підвищення мінімальної заробітної плати та встановлення її з І січня 2017 року у розмірі 3200 грн. або фактичного прожиткового мінімуму. Однак, такому збільшенню розміру мінімальної заробітної плати передувало прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». яким змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати, знівельовано диференціацію в оплаті праці, не забезпечено достатнього фінансуванні для введення в дію таких змін тощо. До того ж, гарантований розмір мінімальної заробітної плати 3200 грн. або 123 долари, є меншим, ніж визначена ООН мінімальна величина доходу на день для убезпечення людини від бідності – 5 доларів.

Члени Президії наголошували: вирішення  цих ти  інших  питань  за  участі сторін  соціального діалогу сприятиме виконанню нашою державою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Програми Гідної праці МОП для України н;і період 2016-2019 років. Цілей сталого розвитку на 2016-2030 роки, а також реалізації державної політики у сфері боротьби з бідністю та забезпеченню гарантованих Конституцією України прав людини на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї.

Не менш запеклі дискусії викликало обговорення питань «Про позицію і дії Федерації профспілок України у зв’язку з реформуванням системи охорони здоров’я», «Про ситуацію на ринку праці та дії профспілок»,  «Про підготовчу роботу до проведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк» та інші актуальні питання, що турбують зараз людину праці.

Під час засідання також відбулась дискусія з організаційних питань і питань управління майновим комплексом ФПУ, а також про відзначення нагородами ФПУ.

По всім названим питанням Президія прийняла відповідні постанови.

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

Прес-центр ФПУ

0_0 1_02 1_000

 

Posted by info