ПЕРШОТРАВЕНЬ У КИЄВІ

dedeСьогодні зранку було перекрито вулицю Хрещатик, і центр Києва заповнили профспілкові активісти Київської міської ради профспілок, представники всеукраїнських профспілок, регіональних профоб’єднань Федерації профспілок України і активісти Соціал-демократичної партії до яких приєдналися небайдужі кияни.

 Сформовані колони урочисто пройшли ходою до Європейської площі скандуючи: «Роботу, зарплату, гідне життя!», “Першотраню бути!”, “За мир, працю, справедливість!”, а також гасла спрямовані на соціальний захист трудівників, молоді і пенсіонерів, за права трудового народу.

На Європейській площі відбувся багатотисячний мітинг присвячений Міжнародному дню солідарності трудящих – 1 Травня, який організували ФПУ і СДП. Першими до людей з трибуни звернулися керівники членських організацій і Голова ФПУ Григорій Осовий, який, зокрема, зазначив:

Першотравень – це свято трудівників України. Це державне свято, яке наші недруги хочуть скасувати. Хто боїться солідарності трудівників? Чому сьогодні на цій трибуні у день державного свята немає представників державної влади, які повинні привітати усіх вас, – тих, хто своєю працею створюють умови для життя мільйонів наших громадян. Ми маємо повернути владу обличчям до праці, до тих людей, які створюють багатство країни.

Нас майже 6 млн., об’єднаних у ФПУ, і ми зможемо примусити поважати трудовий люд. Але для цього ми маємо бути солідарні. Сьогодні ми проявляємо солідарність до наших братів і сестер з 143 країн світу, які як державне свято відзначають 1 травня – день солідарності трудящих.

Зокрема у Бразилії виступають проти рабського кодексу праці, який пропонує влада. Стогоні страйкують авіапрацівники Італії, які борються за збереження робочих місць, в усіх європейських країнах під егідою профспілок проводяться акції за підвищення заробітної плати, проти того, коли капітал і транснаціональні компанії намагаються поработити трудових людей. Тому шановні друзі,будемо солідарні і дієві!

Наш головний лозунг: гідна праця. Ми маємо забезпечити кожному, хто хоче і може працювати працю, але вона має бути гідно оплачувана. Ми започаткували курс реформ заробітної плати і нарешті ми повинні провести справедливу пенсійну реформу.

Я закликаю профспілки до єднання, усіх громадян України до солідарності, разом – ми сила. Слава трудівникам України!

День Міжнародної солідарності трудящих, – це не лише свято, а й привід публічно виголосити соціально-економічні вимоги працівників. Цей День об’єднує усіх, хто готовий вийти і продемонструвати владі готовність відстоювати і словом і ділом свої конституційні права.

Мітинг на Європейські площі висунув п’ять вимог до Уряду.

У своєму виступі голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник, виголосив їх.

“На наше переконання, Уряд має перейти на сторону трудящих і зробити 5-ть кроків: забезпечити конституційне право на своєчасне отримання зарплат і ліквідувати заборгованість по ній, забезпечити  нову політику зайнятості, продовжити реформування оплати праці. А також вимагаємо розробити Національну стратегію реформування безпеки праці, а також відновити соціальне право на санаторно-курортне лікування, на дитяче оздоровлення тощо”, – заявив він.

На мітингу виступив лідер Соціал-демократичної партії Сергій Каплін, який, зокрема, сказав, що в Міжнародний день солідарності трудящих ми маємо сказати рішуче “НІ” знищенню заводів і фабрик, незаконним звільненням, заморожуванням зарплат, пенсій, нелюдським умовам праці, що не МВФи та корумповані парламентські партії, повинні диктувати, як нам жити, а прості люди, які живуть у цій країні.

Про соціально-економічні проблеми та шляхи їх подолання говорилося і у виступах партійних активістів, які приїхали з різних куточків України, представників громадських організацій та їх об’єднань.

 

 cfdg dede fg

Posted by info