СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ. Вирішувати актуальні проблеми спільно

17 листопада в Міністерстві соціальної політики України відбулась робоча зустріч міністра соцполітики Андрія Реви з представниками Профспілки металургів і гірників України. В заході взяв участь та виступив Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 Відкриваючи зустріч, міністр наголосив на тому, що питання соціально-економічного захисту працівників, всіх громадян країни – пріоритет для Уряду та Міністерства соцполітики. Він підкреслив, що дуже добре знає проблеми трудівників, зокрема металургів та гірників. Андрій Рева проінформував присутніх про заходи та плани свого відомства щодо вирішення найгостріших проблем, які зараз турбують людей. Він запропонував обговорити ці проблеми та спільними зусиллями шукати їх вирішення. Особливу увагу він приділив питанню зростання розміру мінімальної заробітної плати, як першого кроку Кабінету Міністрів до покращення соціальних стандартів у країні. Також міністр підкреслив, що кроки з підвищення розміру мінімальної заробітної плати сприятимуть посиленню контролю за тіньовою зайнятістю та протидіятимуть порушенню прав людини в сфері оплати праці.

Голова ФПУ Григорій Осовий акцентував увагу на двох конкретних болючих проблемах. Це реформування системи оплати праці та Списки №1 та №2. Він закликав шляхом соціального діалогу вирішувати ці питання.

Окремо він торкнувся теми підвищення мінімальної зарплати. І підкреслив: щоб 3.200 відбулося, потрібно, щоб законодавці проголосували за це і прийняли закон про Державний бюджет і таким чином дали б старт реформі оплати праці. Тим більше, що такий масштабний проект по реформі оплати праці вже ідеологічно і концептуально опрацьований. Соціальні партнери прийшли до спільної думки, що таку реформу потрібно в країні проводити.

Позицію Профспілки металургів і гірників України висловили голова ЦК ПМГУ Сергій Комишев, заступник голови ЦК ПМГУ Олександр Рябко, профспілкові лідери як територіальних, так і первинних організацій підприємств галузі. Вони говорили про погіршення рівня і якості життя трудящих, про збурення людей з приводу «захмарних» цін на комунальні послуги. Підкреслювалось: зцими наболілими питаннями люди йдуть не до Уряду або політиків, а в профспілковий комітет на підприємстві. Зокрема Олександр Рябко зазначив, що, як і раніше, гострим залишається питання оптимізації Списків №1 і №2. Саме тому Профспілка металургів і гірників України запропонувала проведення такої зустрічі з міністром соціальної політики України. Зазначалось, що Профспілка металургів і гірників України підтверджує свою готовність брати участь у відкритому діалозі з Урядом і всіма гілками влади з метою забезпечення трудових гарантій працівникам галузі. Наголошувалось, що дотримання законних інтересів людини праці необхідно ставити під №1 при впровадженні урядом будь-яких економічних нововведень.

Делегацією було передано міністру Андрію Реві профспілковий  варіант Списків №1 та №2. Досягнуто домовленності, що спеціальна робоча група опрацює ці пропозиції протягом 1,5 місяця. І до кінця цього року має бути вироблено компромісний варіант.

По завершенні зустрічі голова ЦК ПМГУ С.Комишев, згідно з досягнутими домовленостями, направив Міністру соцполітики А.Ревіпідготовлений Профспілкою проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016№461», з проханням дати доручення структурним підрозділам Міністерства терміново підготувати цей проект для розгляду урядом вгрудні 2016 року.

Після розмови з міністром відбулась окрема зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з представниками профспілок галузі. Вона пройшла в ділової, конструктивної атмосфері.

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

Прес-центр ФПУ

2-a 1-a

 

Posted by info