ПРЕЗИДІЯ ФПУ. Відповідати викликам часу, захищати людину праці

В сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах значно зростає роль профспілок як найбільш ефективного представника законних прав та інтересів працюючої людини, який неухильно відстоює принципи соціальної справедливості, відповідальності влади та роботодавців перед працівниками. Тому сьогодні на професійні спілки та їх актив покладають свої сподівання та очікування вирішення найактуальніших та гострих проблем мільйони членів профспілок, простих громадян України. Про це говорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулось 22 червня у Києві. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Засідання почалось з дуже актуальної події – обговорення та укладення Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок України та Державною службою України з питань праці. Свої підписи під цим важливим документом поставили Голова ФПУ Григорій Осовий та Голова Держпраці Роман Чернега. Подробиці дивиться тут: http://fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/10460-ukladeno-ugodu-pro-spivpratsyu-mizh-federatsieyu-profspilok-ukrajini-i-derzhavnoyu-sluzhboyu-ukrajini-z-pitan-pratsi.

Треба зазначити, що ця Президія має особливе значення. По-перше, минуло фактично три місяці після VII з’їзду Федерації профспілок України. Уже можна підбити перші підсумки того, як виконуються рішення профспілкового форуму, настанови і пропозиції його делегатів. По-друге, намітити нові завдання на найближчу і стратегічну перспективу і в зв’язку з цим дати свої рекомендації Раді ФПУ. По-друге, нинішня Президія проходила в умовах посилення антисоціальної наступу на права і інтереси працівників, небувалого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Все це, безумовно, і визначило порядок денний засідання. Перш за все, члени Президії обговорили найважливіші та актуальні питання виробітки стратегії і тактики дій ФПУ, її членських організацій, які виносяться на розгляд Ради ФПУ, яка відбудеться 23 червня ц.р.

Серед цих актуальних питань: Про проект постанови Ради ФПУ «Про План заходів щодо реалізації Стратегії діяльності Федерації профспілок України на 2016–2021 роки «Європейський вибір», Про проект постанови Ради ФПУ «Про позицію і дії профспілок на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги», Про проект постанови Ради ФПУ «Про створення Робочої групи з напрацювання пропозицій щодо удосконалення організаційної побудови і нових принципів формування виборних органів ФПУ» та інші.

Зрозуміло, що найбільш жваву та гостру дискусію викликало обговорення питання «Про проект постанови Ради ФПУ «Про позицію і дії профспілок на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги».

Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував присутніх про ситуацію та дії Федерації профспілок, її членських організацій з цим антисоціальним наступом на права працівників, всіх громадян країни. Він наголосив, що у профспілок є чітка, прозора та ефективна позиція з цього питання і вони будуть відстоювати її на всіх рівнях – від парламенту та Уряду до місцевих органів державної влади . Профспілки, громадськість та органи самоврядування вже заявили про свою принципову позицію, зазначив він. Зараз – слово за Верховною Радою, яка не може, не має права ігнорувати інтереси простих людей.

Як змінити ситуацію та змусити органи державної влади змінити свою позицію стосовно цін та тарифів? На цьому питанні акцентували свої виступи члени Президії. Підкреслювалось, що треба більш активно, рішуче та консолідовано виступити як в столиці, так і в регіонах проти тарифного беззаконня. Пролунали пропозиції провести масові акції в регіонах 6-8 липня, а потім зібрати не менш 20 тисяч членів профспілок на акцію протесту в Києві.

Президія рекомендувала Раді ФПУ ухвалити постанову «Про позицію і дії профспілок на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги» з доповненнями та пропозиціями, які було висунуто під час засідання Президії ФПУ.

Не менш гостро пройшло обговорення питань соціально-економічного блоку, серед яких зазначимо такі: Про пропозиції ФПУ до плану заходів щодо реалізації Програми Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років, Про профспілкові пропозиції до Державного бюджету України на 2017 рік.

Під час засідання також відбулась дискусія з організаційних питань і питань управління майновим комплексом ФПУ, а також про відзначення нагородами ФПУ.

По всім названим питанням Президія прийняла відповідні постанови. Було також дано низку рекомендацій Президії на адресу Ради ФПУ, засідання якої відбудеться 23 червня у столичному готелі «Турист». Початок роботи засідання Ради ФПУ о 10.00.

121 211 2221

 

Прес-центр ФПУ

Posted by info