ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК. Реформування лісового господарства не повинно погіршити становище працівників

спілкаАктуальні питання реформування лісової галузі та заходи, що потрібно здійснити профспілкам для ефективного та надійного захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників галузі обговорили учасники позачергового Пленуму Профспілки працівників лісового господарства України. В заході взяли участь та виступили Голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук та заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець.

Необхідність проведення позачергового Пленуму викликана схваленням, колегією Мінагрополітики, «Концепції реформування лісового і мисливського господарства» презентованої Головою Держлісагентства 19 жовтня на цій колегії.

З інформацією «Про Концепцію реформування лісового і мисливського господарства України та ризики соціального характеру для трудових колективів галузі, що викликані її впровадженням» виступив голова Профспілки працівників лісового господарстваСтепан Кривовязий.

Перш ніж перейти до головного питання, він коротко зупинився на роботі галузі. Степан Кривов’язий зазначив, що станом на перше жовтня поточного року в лісогосподарській галузі функціонує 408 підприємств, установ та організацій, в яких працює майже 50 тисяч осіб. «Відрадно зазначити, що незважаючи на всі негаразди лісогосподарська галузь – одна з небагатьох у нашій країні, яка працює стабільно, прибутково та ефективно, – підкреслив він. – Дохід від реалізації продукції за 9 місяців цього року склав більше 7,6 млрд. грн., а чистий фінансовий результат (або прибуток) 590 млн. грн. Кожне штатне робоче місце дало державі майже 11,9 тис.грн. прибутку. За цей же період на ведення лісового господарства було спрямовано 2,4 млрд. грн., що на 682 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого. (31,6%) власних обігових коштів, це майже третина сукупного доходу повертається на потреби ведення лісового господарства. Підприємствами галузі внесено до зведеного бюджету та всіх фондів 2,3 млрд. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, тобто кожен куб. метр заготовленої деревини дав до бюджету майже 135 грн».

В той же час, наголосив голова Профспілки, на потреби лісогосподарської галузі з загального фонду Державного бюджету країни виділено лише 134,9 млн. грн., або 5,6% від загальної суми коштів використаних на ведення лісового господарства.

«Ми, профспілковий актив, чудово розуміємо, що в галузі є чимало не вирішених питань, виробничих проблем, над якими потрібно працювати, – сказав Степан Кривов’язий. – Коаліційна угода, Програма дій Кабінету Міністрів орієнтує нас на реформування економіки, невід’ємною частиною якої є лісове господарство… Але для нас було повною несподіванкою коли ми дізнались з засобів масової інформації та сайтів інтернету про презентацію Концепції про реформування лісового та мисливського господарства на колегії міністерства аграрної політики та продовольства України, схвалення її колегією і направлення Кабміну. Ще більше ми були здивовані інформацією, що ця Концепція готувалася робочими групами, а також було обговорення та узгодження її проекту з громадськістю. Офіційно заявляю, що профспілки не мають до цього ніякого відношення. Протягом всього наступного після презентації дня, ми шукали цей документ, і тільки під вечір знайшли презентацію на одному із сайтів. За цей час від обласних та первинних профспілкових організацій поступали численні дзвінки та письмові звернення щодо цієї ситуації. До цього часу ми не маємо офіційного документу, але вивчивши презентацію ми побачили, що галузі, трудовим колективам таке реформування може нанести непоправну шкоду».

Що ж передбачає запропонована реформою? На думку, голови Профспілки, це, перш за все, створення на базі діючих підприємств лісових та мисливських господарств єдиного підприємства з централізацією управлінських, організаційних функцій та фінансових ресурсів. Такі дії передбачають ліквідацію державних підприємств згідно діючого законодавства України. А це в свою чергу, викличе величезні матеріальні виклики, які пов’язані з передачею основних засобів, уповільненням виробничого процесу, а найголовніше – це звільнення працівників цих підприємств. Ще більше стурбувало людей, особливо південно-східного регіону заява про повну відмову від бюджетного фінансування. А останнє нанесе непоправиму шкоду не тільки трудовим колективам, а й тим територіям, на яких працюють підприємства – так як мета їхньої діяльності носить виключно екологічний характер. Таким чином ці підприємства чи представництва (згідно концепції) не зможуть виконати весь комплекс лісогосподарських, лісоохоронних та захисних робіт, ставить під сумнів проведення лісорозведення на цих територіях. Існує величезна загроза кадрових втрат, особливо в південно – східних регіонах де підготовлені спеціалісти-лісівники у величезному дефіциті.

«Дана реформа окрім цього тягне за собою ряд інших значних ризиків, – пояснив у коментарі нашому кореспонденту Степан Кривов’язий. – Зокрема ми маємо не забувати, що практично всі підприємства галузі розташовані в сільській місцевості і є не тільки основними наповнювачами місцевих бюджетів, а й у багатьох випадках місто утворюючими підприємствами, утримувачами соціальної сфери сіл та містечок. Однозначно наші працівники – члени профспілки поповнять лави безробітного сільського населення чим ще більше ускладнять і до того складну соціальну ситуацію в українському селі. Звичайно про недосконалість цієї реформи можна говорити ще дуже довго, але у цій ситуації нас надзвичайно вражає закритість, я б сказав секретність розробки проекту цієї реформи. Хто автори? Хто відповість за наслідки?»

У своєму виступі на засіданні Голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук проінформував про стан галузі у сучасних складних соціально-економічних умовах. Він підкреслив, що, не зважаючи на ці складності, на вкрай обмежене фінансування галузі, вона працює та вносить свій внесок в розвиток країни. Голова держагентства також запропонував профспілкам підписати меморандум про спільні дії.

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець зазначив, що соціальний діалог в галузі має проходити по європейським стандартам – відкрито, прозоро, ефективно, з врахуванням інтересів всіх його сторін. Він підкреслив, що профспілки за такий діалог, у тому числі і за підписання меморандуму про спільні дії. Але зовсім незрозуміло, звідки взялась Концепція реформування, яку ніхто не бачив, яка не пройшла процес громадського обговорення.

Сергій Українець наголосив: у процесі реформування галузі треба керуватися вимогами Конституції та законів України. . При цьому необхідно забезпечити ефективний та надійний захист працівників. Він запропонував Профспілки працівників лісового господарства допомогу фахівців Федерації профспілок України, зокрема у юридичних та правових питаннях.

Учасники Пленуму ухвалили відповідну постанову, а також звернення до Президента України Петра Порошенка і Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка.

Прес-центр ФПУ

спілкаспілка1спілка2

 

 

Posted by info