Встановлення робочих зв’язків з новим парламентським Комітетом соціальної політики

rada 001

 11 вересня 2019 року Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з Галиною Третьяковою – Головою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 Порушувались питання, пов’язані з налагодженням комунікацій по лініям: Комітет – ФПУ, Комітет – СПО об’єднань профспілок щодо забезпечення трудових прав та інтересів працівників.

Сторони підтвердили готовність до тісної співпраці, що як і раніше на погодження з профспілками будуть спрямовуватись відповідні законодавчі ініціативи народних депутатів і буде надана можливість представнику профспілок брати участь у засіданнях парламентського Комітету.

Обговорено питання функціонування Громадської ради при Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Майданчика на якому представники різних громадських організацій соціальної спрямованості мають можливість висловлювати свою позицію з питань, які розглядає Комітет. Це питання у подальшому буде предметно розглянуто.

Під час зустрічі було порушено низку важливих питань пов’язаних із внесенням пропозицій до проекту Державного бюджету України, який Уряд до 15 вересня має представити Парламенту. Григорій Осовий привернув увагу голови Комітету до пропозицій, що вже були надані від СПО профспілок, зокрема, стосовно встановлення мінімальних державних соціальних гарантій на рівні об’єктивно розрахованого прожиткового мінімуму.

Голова Комітету Г.Третьякова зазначила, що розрахунки їх експертів наближені до профспілкових. Це має бути понад 7000 грн. з урахуванням вимог Конвенцій МОП. Але питання, чи спроможним буде бюджет забезпечити досягнення цих показників. Г.Осовий запропонував, щоб перед розглядом проекту Держбюджету-2020, доцільно було б провести комітетські слухання за участю громадськості і сторін соціального діалогу з обговорення його соціальних параметрів.

 1H1TRU8nWxdb

 Питання Трудового кодексу. Не зважаючи на те, що попередній проект документу був прийнятий у першому читанні попереднім складом Верховної Ради, його не планується розглядати у другому читанні діючим парламентом, а буде ініціюватися розробка нового законопроекту та його прийняття вже до кінця поточного року. Цю роботу наразі виконує Мінекономрозвитку разом з Комітетом з питань соціальної політики.

Г.Осовий запропонував провести презентацію основних положень нового проекту ТК для профспілок. Крім того Комітет планує, що проектні розробки нового ТК будуть обговорені під час виїзних робочих зустрічей у регіонах та галузях.

Пропозиції профспілок до нового ТК вже направлено до парламенту. Незважаючи на це, пропозицію Голови ФПУ щодо включення представників профспілок до робочих органів, які працюватимуть над новим трудовим законодавством, не було підтримано. Тим не менш було акцентовано, що новий ТК – це наша «Трудова конституція», тому профспілки вважають за доцільне і готові брати активну участь у роботі над його положеннями.

Голова Комітету висловила стурбованість ситуацією, що склалась у сфері соціального страхування, зокрема, стосовно ефективності діяльності фондів соцстраху. На її думку, у цій сфері назріли зміни, тому найближчим часом Комітет приділить увагу питанню формування оновленої системи соціального захисту, в чому, на її думку можуть взяти участь і профспілки.

 CxdZqoWWgAE9PpD

 У свою чергу Голова ФПУ нагадав, що профспілки вже пропонували перехід на двостороннє управління Фондами, оскільки платником внесків за працівника є роботодавець, а за державою залишити наглядову функцію контролю за діяльністю Фондів.

У ході зустрічі Голова ФПУ передав Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки, Довідник ФПУ, що ілюструє діяльність профспілок у законодавчому полі.

Він поінформував, що у контексті ініціатив Президента надання народу законодавчої ініціативи та внесення відповідних змін до Конституції України ФПУ вже розроблено законопроект про надання народу України права законодавчої ініціативи, для чого потрібно подання від громадян (чисельністю не менш ніж 140 тис. осіб) петиції, а також супроводжуючий законопроект щодо впровадження законодавчої ініціативи.

  

Прес-центр ФПУ

Posted by info