Звернення Президії ФПО щодо підвищення цін на природній газ

Звернення Президії Федерації профспілок області щодо підвищення граничних роздрібних цін на природній газ

Президенту України Порошенко П.О.

Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б.

Голові Верховної Ради України Парубію А.В.

З В Е Р Н Е Н Н Я

За вимогою Міжнародного Валютного Фонду Уряд України з метою отримання чергових кредитів, перекладає тягар здорожчання комунальних тарифів на газ, електроенергію та теплопостачання на плечі своїх громадян.

Незважаючи на те, що Кабмін ще навесні 2014 року затвердив графік підняття до 2017 року тарифів на природний газ для населення, Уряд має намір знов ввести чергове підвищення цін на газ до економічно обґрунтованого європейського рівня.

Це неминуче призведе до погіршення фінансово-економічного стану багатьох сімей, чимало з них будуть неспроможні проплачувати підвищені комунальні тарифи . Особливо неприпустимим це є в умовах низького рівня заробітних плат та пенсій більшої частини українців, наявності мільярдної заборгованості із виплати заробітної плати, погіршення якості життя громадян, сімей з дітьми, людей, які втратили роботу, засоби для існування.

У зв’язку із падінням національної гривні наполовину знецінились зарплати і пенсії громадян. Крім того, відсутній будь-який контроль з боку держави, місцевих органів влади за повзучим, некерованим ростом цін на товари і послуги, зокрема продуктів харчування та інших товарів першої необхідності .

Обурює те, що такі важливі рішення урядовими колами приймаються без широкого попереднього обговорення і урахування думки населення, профспілок, на фоні аморального отримання захмарних зарплат та нарахування мільярдних премій керівництвом НАК “Нафтогаз України”.

Профспілки Волині усвідомлюють, що у ситуації, в якій перебуває економіка і соціальна сфера України, міжнародна фінансова допомога дуже важлива . Разом з тим, за оцінками експертів, газовидобувні підприємства та газотранспортні компанії, які видобувають на території України дешевий газ, отримують надприбутки. Уряд фактично примушує громадян України за спекулятивними цінами купувати український газ, об`єми якого задовільняють потреби населення в ньому. Громадяни України мають знати, чому їм слід більше платити за газ українського видобутку, адже наш газ повинен використовуватися виключно на потреби населення і ціна його має бути прозорою.

Доведення ціни на енергоресурси до економічно обґрунтованого європейського рівня потребує підняття доходів населення України до аналогічного рівня.

У відповідь на численні звернення членських організацій з даних питань вимагаємо від Уряду України, державних органів влади:

залишення без змін ціни на газ , електро- і теплоенергію для споживачів, що використовують газ , електро та теплоенергію у мінімальних обсягах ;

забезпечення власного видобутку газу та використання його виключно для потреб населення, надання інформації щодо обсягів вітчизняного видобутку природного газу, його використання, конкретних розрахунків та прозорості формування ціни реалізації природного газу для споживачів;

– здійснення зміни ціни на енергоносії поступово, із застосування реальних адресних житлових субсидій для малозабезпечених категорій населення з одночасним збільшенням мінімальних заробітних плат та пенсій пропорційно до росту тарифів на газ , електро та теплоенергію ;

– впровадження громадського контролю щодо розгляду доцільності та правомірності збільшення ціни і тарифів на газ, електроенергію та теплопостачання;

– відновлення органів державного контролю за цінами.

Президія Волинської обласної ради профспілки працівників АПК

м.Луцьк

02 липня 2018 року

Posted by info