Розвиваючи конструктивну співпрацю

Снимок27 липня відбулась робоча зустріч Голови СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Дмитром Ляхом. У бесіді взяв участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

 Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо реалізації та перспектив Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Федерацією професійних спілок України. Комплекс спільних заходів, що передбачає цей документ, спрямований на захист соціально-економічних i трудових прав та свобод членів професійних спілок, інших працівників, а також сприяння дотриманню таких прав і свобод у своїй діяльності посадовими і службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування.

Предметом цього Меморандуму є спільна діяльність Сторін задля досягнення мети Меморандуму, що здійснюється у форматі підготовки та реалізації спільних заходів, проектів і програм. Задля досягнення цього Сторони домовилися про співпрацю за такими напрямами: консолідація зусиль у здійсненні заходів парламентського та громадського контролю за додержанням прав та свобод громадян, розробка спільних пропозицій і рекомендацій щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, державних програм і планів дій, ратифікації міжнародних договорів.

Документом передбачається залучення ФПУ, її членських організацій до вивчення стану дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні й підготовки щорічних та спеціальних доповідей Уповноваженого, аналіз причин системних порушень трудових і соціально-економічних прав громадян, їхніх наслідків, підготовка узгоджених пропозицій органам державної влади та місцевого самоврядування щодо попередження таких порушень.

Голова ФПУ проінформував представника українського омбудсмена про дії, плани та завдання Федерації профспілок України, її членських організацій щодо захисту конституційних, соціально-економічних та трудових прав людини праці.

Зі свого боку Дмитро Лях підкреслив велику увагу, яку приділяє Уповноважений ВР з прав людини розвитку ефективних та конструктивних відносин з ФПУ, зокрема реалізації положень Меморандуму.

Сторони детально обговорили питання удосконалення діючого документу у відповідності вимогам часу та сучасним соціально-економічним умовам та домовились активізувати свою участь у розвитку соціального діалогу для підвищення ефективності захисту прав працівників, всіх громадян країни.

Прес-центр ФПУ

Posted by info