Волинське Профспілкове ВІЧЕ

30 січня 2020 року в навчально-методичному центрі Профспілок Луцька відбулося профспілкове ВІЧЕ, приурочене Всеукраїнській акції в рамках протесту проєкту Закону України «Про працю» (реєстр. № 2708) та низці законопроектів, що у супереч Конституції України та міжнародним актам руйнують трудові гарантії українських працівників.

Зібралися представники обласних профоб’єднань, трудових колективів, громадських організацій та усі небайдужі громадяни. Відкрила захід і мала вступне слово голова Федерації профспілок  Волинської області Іванна Дубинка-Філозоф. Вона провела презентацію  стосовно тих нормативів, що не захищатимуть пересічну людину праці, а навпаки – звужуватимуть її права, та озвучила запропоновані профспілками зміни до проєкту.

 

 Іванна Дубинка-Філозоф підкреслила, що саме Профспілка, як  найбільша громадська організація, напряму згадується в Конституції України.

Серед присутніх на заході представників влади  були,  зокрема, перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, начальник управління Держпраці у Волинській області Ростислав Стасько та ін. Втім, на превеликий жаль, не прибув жоден із запрошених депутатів Верховної Ради.

Юрій Поліщук, перший заступник голови Волинської обласної ради виступаючи перед присутніми, висловив сподівання на те, що напрацьоване звернення профспілчан буде розглянуте на черговій сесії облради і буде почуте в  державних кабінетах столиці.

Григорій Пустовіт, виконувач повноважень Луцького міського голови зауважив, що основні принципи демократичного суспільства – право людини на працю і соціальний захист – лишаються незмінними. І якщо Україна бажає розвиватись надалі як демократична держава, то до прийняття нормативних документів  слід підходити насамперед з урахуванням інтересів простих людей – працівників.

Анастас Сохацький, виконавчий директор обласної організації роботодавців: “Жоден із Прем’єр-міністрів не забажав входити до складу національної тристоронньої соціально-економічної ради. А Уряд країни вже другий рік не дає можливості стороні роботодавців головувати на цій тристоронній раді. На Волині ж тристороння угода укладена як на обласному рівні, так і в містах та районах області. Це яскравий приклад того, як має бути.”

Валентин Малиновський, доктор політичних наук, експерт із децентралізації, професор СНУ ім. Лесі України висловив занепокоєння запропонованими нормами законопроєкту, оскільки в них відчувається суттєве звуження прав працівників і усунення можливостей профспілок впливати на важливі процеси врегулювання трудових відносин.

Ростислав Стасько, начальник управління Держпраці у Волинській області: “Законотворчість – це прийняття нормативно-правових актів з обов’язковим врахуванням позицій тих, кого стосуються ці суспільні відносини. В даному випадку це – працівники, роботодавці, держава, представницькі органи громади. Слід також пам’ятати, що Україна є членом міжнародної організації праці і підписантом Конвенції МОП. А це є невід’ємною складовою національного Законодавства і нехтувати нормами Конвенції та Законодавства ми не маємо ніякого права.”

Олександр Матвіїшин, юрисконсульт апарату Федерації профспілок Волині, Віктор Соколов, начальник юридичного відділу управління Держпраці у Волинській області з подопомогою презентаційних слайдів Презентація розкрили основні проблемні питання законопроєкту. Занепокоєння викликає наявність статті, згідно з якою роботодавець матиме право звільняти працівників без причин та жодних обгрунтувань. А також – відсутність гарантій прав і діяльності профспілок, у зв’язку з чим працівники не матимуть підстав для захисту своїх прав у прийнятний спосіб – організовувати мирні акції, мітинги тощо аби заявити про свої права чи вимоги.

По завершенні ВІЧЕ профспілковий актив прийняв відповідну Резолюцію Волинське профспілкове віче ТЕКСТ РЕЗОЛЮЦІЇ (1)

Прес-центр Профспілок області

 

 

Posted by info