Коментар щодо заяви економіста Представництва Світового банку в Україні про необхідність зупинити зростання мінімальної зарплати

 Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся листом до головного редактора газети «Дзеркало тижня» Юлії Мостової з приводу публікації в газеті щодо позиції Світового банку, який вважає, що в Україні варто зупинити зростання мінімальної зарплати до завершення основних структурних реформ в економіці.

 Про це, зокрема, в інтерв’ю DT.UA заявила економіст Представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач. Крім того, експерти  вважають, що підвищення заробітних плат і надбавок в державному секторі зараз теж небажані, оскільки в результаті це призведе до негативних наслідків для економічного зростання.

Федерація профспілок України категорично не погоджуються з таким твердженням, вважаючи мінімальну заробітну плату – інструментом попередження бідності.

          Головним завданням міні малки є – не економічне стимулювання, це – той мінімум, який має забезпечити відтворення на мінімальному рівні здатність людини працювати. Не кажучи, що ще потрібно утримувати непрацездатних членів сім’ї. Саме в цьому є основне призначення заробітної плати, визначене у міжнародних стандартах та Конвенціях Міжнародної організації праці.

        Виходячи з того, що це – конституційне право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї (ст. 48), воно має бути непорушним, а відносно можливостей економіки, мінімальна зарплата повинна пристосовуватись до забезпечення цього права.

З метою збалансованої подачі точки зору на зазначену проблему ФПУ просить опублікувати в черговому номері видання «Дзеркало тижня»  позицію ФПУ.

Коментар, підготований експертом з оплати праці ФПУ Іриною Живолуп, додається.

Прес-центр ФПУ

Posted by info