ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ ФПУ. Профспілки – за соціальну і справедливу Україну

IMG 6180

У центрі уваги нової демократичної коаліції, яка буде формуватися після парламентських виборів в Україні, має бути соціальне спрямування розвитку економіки. Соціальна справедливість повинна йти пліч-о-пліч з економічною конкурентоспроможністю. Про це говориться у Зверненні ФПУ до учасників виборчого процесу до Верховної Ради України та членів профспілок «За соціальну і справедливу Україну!», текст якого було схвалено 25 червня на засіданні Президії ФПУ.

«Федерація профспілок України, яка представляє інтереси майже  5 млн. спілчан, виступає за розбудову України на засадах солідарності, єдності, рівності, соціальної справедливості та демократії, за стійке економічне зростання, повну зайнятість, якісні робочі місця, гідну оплату праці та справедливе прогресивне оподаткування, високоякісні громадське обслуговування, освіту та медицину, ефективне державне управління і  місцеве самоврядування», – зазначається в документі. – ФПУ закликає усіх спілчан та громадян України прийти на виборчі дільниці та зробити свідомий вибір, віддавши свій голос партіям, що підтримують вимоги профспілок та здатні забезпечити краще майбутнє громадянам країни». У Зверненні наголошується, що Федерація профспілок України завжди відкрита до співпраці з політичними партіями та народними депутатами України, які підтримують загальнолюдські цінності та дотримуються принципу справедливості

Президія Федерації профспілок України дала доручення керівництву ФПУ надіслати Звернення основним політичним силам – учасникам парламентських виборів, вивчити міжнародний досвід співпраці і лобіювання інтересів профспілок у парламентах Європи та надіслати членським організаціям для практичного використання, а також налагодити співпрацю з установами, інститутами та центрами, які займаються підготовкою та  експертизою законопроектів; підтримати ініціативу щодо прийняття окремого закону про лобізм законопроектів.

Члени Президії ФПУ також дали доручення  керівництву ФПУ, всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань профоб’єднань здійснити аналіз  програм політичних сил, які беруть участь у виборах до ВРУ, кандидатів у депутати, які балотуються по мажоритарних округах, підтримати партії та кандидатів, які у своїх програмах  відстоюють інтереси  працівників та  профспілок і які співпрацюють з профспілками.

Постанову з питання «Про позицію  і участь профспілок у виборах до Верховної Ради профспілок» було ухвалено після виступів з відповідною інформацією Голови ФПУ Григорія Осового, заступників Голови ФПУ Євгена Драпятого та Володимира Саєнка, відомого політолога Михайла Чаплиги, керівників всеукраїнських галузевих профспілкових організацій та територіальних профоб’єднань – Людмили Перелигіної, Георгія Труханова, Тетяни Ясько, Вікторії Коваль, Юрія Піжука, Яреми Жугаєвича, Василя Дудника, Степана Кривов’язого, Сергія Комишева, Володимира Дмитришина, Анатолія Кубраченка, Володимира Фленька, Віталія Дубіля, Валентина Мельника, Леоніда Вернигори, Андрія Присяжного, Сергія Тесленка, Петра Шевченка та інших членів Президії ФПУ, гострої та конструктивної дискусії.    

 У виступах  лунали різні, іноді полярно протилежні думки та пропозиції. Серед пропозицій зазначимо таку: профспілки мають розбудувати свою власну партію, яка буде брати участь у парламентських виборах. Одночасно більшість присутніх висказалась за те, що Федерація профспілок України – це організація людей праці, яка має за мету консолідацію та надійний, ефективний захист працівників, тому поняття ФПУ більш широке та вагоме, ніж просто політична партія.

Під час засідання було також вирішено затвердити Дорожню карту заходів з реалізації завдань, визначених постановою Ради ФПУ від 16.05.2019 № Р–5–2 «Про виклики і загрози профспілковому руху і завдання ФПУ, її членських організацій у сучасних умовах» та доручити  керівництву ФПУ, всеукраїнських профспілок, територіальних профоб’єднань забезпечити виконання її заходів.

Одним з яскравих моментів засідання стало підписання Меморандуму про співпрацю між Федерацією професійних спілок України та Координаційним центром з надання правової допомоги. Свої підписи під цим актуальним та важливим документом поставили Голова ФПУ Григорій Осовий та директор Центру Олексій Бонюк.

А перед цим Олексій Бонюк презентував систему безоплатної правової допомоги, розповів про її розгалужену структуру, досягнення, зокрема, у захисті трудових прав громадян. «Приємно, що профспілкові лідери дали під час зустрічі схвальні відгуки про нашу систему, – підкреслив він. – Разом захищатимемо трудові права та соціальні гарантії громадян, працюватимемо над спрощенням їх доступу до безоплатної правової допомоги. Є великий потенціал у взаємодії між територіальними об’єднаннями організацій профспілок та центрами з надання БПД, зокрема, щодо моніторингу соціальної та правової захищеності у сфері трудових правовідносин».

 Високу оцінку дав Меморандуму та перспективам співробітництва Григорій Осовий. Він наголосив: «Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль, спрямованих на реалізацію та захист прав і свобод людини та громадянина, зокрема права на працю, соціальний захист, об’єднання у профспілки та безоплатну правову допомогу, запобігання їх порушень. Ми плануємо діяти для підвищення якості та ефективності правового захисту спілчан та всіх працівників, забезпечувати взаємну всебічну підтримку для розвитку співробітництва та інформувати про заходи, спрямовані на його досягнення».

З інформацією про діяльність Фонду соціального страхування України виступив Голова правління Фонду, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Члени Президії також обговорили інші важливі питання, серед яких: «Про положення про огляд-конкурс на кращу організацію профспілкового навчання», «Про внесення змін до Типової програми навчання правових інспекторів праці профспілок», «Поточні зміни в енергетичної політиці держави та їх вплив на ціни і тарифи для населення. Аналіз ситуації на 1 півріччя 2019 року, можливі варіанти подальшого розвитку подій» та інші.

Прес-центр ФПУ

 IMG 6159

 

IMG 6151

 

 IMG 6279

 

IMG 6147

 

 IMG 6219

 

IMG 6153

 

IMG 6226

 

 IMG 6227

 

IMG 6158

 

IMG 6273 

 

IMG 6255

 

IMG 6234

 

IMG 6206

Posted by info