Українським профспілкам 200 років!

ФПУ79 листопада цього року у Львівському Національному університеті імені Івана Франка відбулася Міжнародна науково-практична конференція з нагоди 200-річчя створення першої профспілкової організації на українських землях…
Довгий час вважалося, що історія українських профспілок пов’язана із революційними подіями початку 20-го століття. Однак, останні історичні дослідження цієї теми та архівні дані засвідчили про те, що українським профспілкам вже виповнилося дві сотні років. Учасники конференції, які прибули зі всієї України, а також країн близького і далекого зарубіжжя зустрілися у стінах одного з найстаріших учбових закладів Європи у старовинному місті Лева. Саме тут в умовах безкомпромісної боротьби людей за кращу долю, за кращі умови праці і життя у 1817 році зародився національний профспілковий рух, виникли перші профорганізації друкарської справи.
Слід підкреслити, що світові ж профспілки мають велику 300-літню історію, вони зародилися в Англії, а перші профспілки на українських землях, виникли ще на початку 19 століття, причому створювалися і функціонували на законній підставі, про що зазначено у офіційних документах того часу. Основним їх завданням була організація Каси взаємної допомоги членам товариства. В подальшому поле діяльності було розширено на боротьбу за свої права, гідну оплату праці, зменшення тривалості робочого дня та безпечні умови праці.
Вони стали першими громадськими організаціями, які виступили на захист економічних інтересів трудового народу і відіграли надзвичайно важливу роль у згуртуванні робітників, селян та інтелігенції, впливали на їх соціальне, економічне, культурно-освітнє та інше становище.
Конференція викликала зацікавленість у першу чергу у наших колег найближчих країн-сусідів: Білорусі, Молдови, Польщі і Чехії, представники яких взяли активну участь у роботі конференції, а також запрошених з Королівства Данії та Сполучених Штатів Америки.

І це важливо ще й тому, що професійні спілки, які виникли та розвивалися на українських землях, входять до числа найбільш ранніх професійних організацій Європи та стали прообразом для створення професійних організацій на землях багатьох сучасних європейських країн та тодішньої Російської імперії. Зокрема, на східних, центральних і південних землях України у ХІХ–ХХ ст. широко розвивався профспілковий рух, який пройшов випробування революціями, війнами та повоєнним часом відбудови країни.
У своїх виступах учасники заходу висловили своє бачення на історію українських профспілок та сучасність, зокрема Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив, що профспілки – це один із важливих елементів здорової та конкурентоспроможної економіки.

«Сьогодні історичний день осмислення загальної історії нашої діяльності тоді і зараз, – сказав він. – Та активність, синергія людей, які творили нашу спільну історію, має передатися нинішнім профспілкам.

Адже, ми досі розбудовуємо нашу державу, нову економіку і потребуємо активності. Історія багатьох країн підтвердила той факт, що профспілки, як і релігія, є вічними. Завжди є власник, який наймає робітників, і завжди є робітники, які вимушені об’єднуватися, щоб захистити свої інтереси перед власником і державою», та «Виникнення профспілкового руху в Україні ще у XVIII столітті є підтвердженням того, що ми маємо глибокі демократичні традиції і витоки, які повинні бути покладені у розбудову громадського суспільства на нинішньому етапі державотворення. Існування профспілкового руху в країні – це ознака рівня цивілізованості держави.
Тому, є всі підстави стверджувати важливість значення цієї події не тільки для історії профспілок, а України в цілому, всього міжнародного профспілкового руху», зазначивши, що Федерація профспілок України на сьогодні є найчисельнішим профоб’єднанням на території нашої країни, яка об’єднує 6 млн. 204 тис. членів, а це 44 галузеві профспілки, які
охоплюють усі сектори економіки та 27 регіональних профоб’єднання.

За результатами роботи учасники Міжнародної науково-практичної конференції прийняли резолюцію у якій наголосили підтримати звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням про встановлення і відзначення в Україні свята – Дня професійних спілок України, як факту визнання важливої ролі
профспілкових організацій та їх об’єднань у формуванні громадянського суспільства та розбудові соціально-правової та економічно могутньої Української держави.
У роботі конференції узяла участь делегація волинських профспілок на чолі з головою Федерації профспілок області Іванною
Дубинка-Філозоф.

Прес-центр Федерації Профспілок області

ФПУ ФПУ1 ФПУ2 ФПУ3 ФПУ5 ФПУ6

Posted by info