Хто зробить крок до порозуміння?

Проїжджаючи повз обласну прокуратуру, помітив шеренгу мітингуючих. 
Їх було близько сотні. Гасла, які люди тримали у руках, підказали: йдеться про лісову галузь. Головним організатором протестної акції стала громадська організація «Зелений тризуб». Її голова Роман Грибовський розповів, що люди, які люблять ліс, хочуть почути відповідь працівників прокуратури на виявлені «Зеленим тризубом» самовільні порубки у лісових угіддях, зокрема, у заказнику «Зубр». Тут також були присутні представники ДП «Маневицьке ЛГ», які прийшли до прокуратури  захищати свого директора Володимира Радіона, якому правоохоронці висунили звинувачення за діяльність у 2011 році, коли він працював директором ДП «Поліське ЛГ».
Здавалося, що тут усі присутні вболівають за лісову галузь. Та, поспілкувавшись зі знайомими мітингувальниками, склалося враження, що цей захід відбувається ще й із непорозуміння. Чомусь вважається, що справу по «Поліському лісгоспу» ініціювало нове керівництво лісоуправління. Але без вияснення, як мовиться, віч-на-віч, правди не доб’єшся. У цьому переконала і зустріч ініціативної групи із прокурором Максимом Киричуком. Донісши до головного гаранта законності і порядку на Волині свої вимоги, у відповідь почули, що прокуратура не ініціює відкриття чи закриття справ, цим займаються слідчі органи ГПУ. Щодо кадрових рішень у лісовій сфері – це прерогатива держлісоагентства.
Відтак, дехто з протестувальників запропонував піти і з’ясувати позицію, зокрема, по справі Володимира Радіона безпосередньо до лісоуправління, та, схоже, на цю пропозицію більшість не пристала, бо мітингарі біля лісоуправління так і не з’явилися.
Натомість прес-служба Волинського ОУЛМГ розповсюдила офіційне звернення до учасників акції, у якому зокрема йшлося:  «ВОУЛМГ не має повноважень висувати обвинувачення щодо керівника лісгоспу та очолюваного Володимиром Радіоном колективу. Так само офіційно заявляємо, що здивовані звинуваченнями у тиску з боку управління на колектив чи його директора. ДП «Маневицьке ЛГ» займає лідерські позиції у багатьох показниках ведення лісогосподарської діяльності, що під час виробничих нарад постійно відзначається керівництвом управління. Наголошуємо також, що Волинське ОУЛМГ не призначає і не звільняє керівників державних лісогосподарських підприємств. Такі повноваження має Державне агентство лісових ресурсів».
Водночас прес-служба ВОУЛМГ звернула увагу громадськості на обшуки у більшості директорів державних лісогосподарських підприємств та керівників ВОУЛМГ. Наголосила при цьому, що ВОУЛМГ позбавлене будь-яких підстав та можливостей для впливу на діяльність правоохоронних органів області, підтвердженням чого є обшуки, проведені у помешканні самих керівників управління.
Лісоуправлінці разом з тим просили працівників зберігати спокій, не піддаватись на провокації, звертатись за інформацією щодо перебігу розслідувань до юристів підрозділів та управління, а громадських активістів своє вболівання за майбутнє галузі однаково поширювати на всі регіони області та припинити маніпулювання громадською думкою.
«Нам усім важливо бути згуртованими, виваженими та об’єктивними, щоб разом вистояти у складний для лісової галузі та країни час», йдеться у заяві.
Автору цих рядків вдалося поспілкуватися з декотрими активістами. Далеко не всі із них обізнані, скільки лісівнича галузь платить у бюджети усіх рівнів і які виклики уже стоять перед лісами України. Жаль, що люди, які люблять ліс, шукають конфронтації, а не порозуміння.
Лісова галузь, яка сьогодні працює на державу, для фронту, місцевих громад і людей, заслуговує бути хоча б почутою: натомість іде тиск з боку правоохоронних органів та часто й громадських активістів, які пробують розхитати ситуацію та очорнити працю кількатисячного колективу лісівників.
Сергій ЦЮРИЦЬ.
Фото автора. “Волинська газета”.

Posted by info