ДІАЛОГ. Якщо взятися за вирішення проблем разом

СнимокАктуальні питання розвитку соціального діалогу, захисту конституційних, соціально-економічних, трудових прав та інтересів працівників врегулювання колективних трудових спорів обговорили під час робочої зустрічі 28 липня Голова СПО обєднання профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та Голова Націоанальної служби посередництва і примирення Олександром Окісом. У бесіді взяли участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін та заступник Голови НСПП Сергій Гербеда.

 Григорій Осовий проінформував про позицію профспілок щодо шокового підвищення цін та тарифів та нагальної необхідності проведення реформи системи оплати праці, про результати масової акції протесту, проведеної 6 липня у зв’язку з цім профспілками, зустрічах та переговорах в Кабміне та парламенті, головна мета яких – сприяти прийняттю рішень в інтересах людини праці.

Зроблено чимало, але належить зробити набагато більше. І у ФПУ на осінь є великі і конструктивні плани. Перш за все, до початку роботи чергової сесії ВР підготувати профспілкові пропозиції по реформуванню системи оплати праці. Планується у термін 12-15 вересня провести засідання Президії ФПУ та СПО об’єднань профспілок, ініціювати засідання НТСЕР за участю Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана з метою обговорення стану фінансового забезпечення економічного і соціально розвитку країни на 2017 рік, а також врахування Урядом вимог профспілок з питань цінової, тарифної політики та реформування системи оплати праці. На цих засіданнях передбачено також обговорити актуальні та гостри проблеми, зокрема по великої заборгованості з виплати зарплат. Як підкреслив Григорій Осовий, ситуація у цієї сфері є дуже складною. І профспілки будуть добиватися справедливого вирішення цієї проблеми. В цьому питанні ФПУ бачить своїм надійним партнером НСПП.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана протягом липня-серпня мають бути напрацьовані узгоджені пропозиції щодо реформування системи оплати праці та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, збільшення розміру мінімальної заробітної плати, а також опрацювання пропозицій щодо перегляду ціни на газ, які стануть складовою пакету законодавчих ініціатив Уряду для розгляду наступною, п’ятою сесією Верховної Ради, яка розпочне роботу 6 вересня.

 Для підготовки узгоджених пропозицій ФПУ має делегувати своїх представників до складу відповідних робочих груп. Напрацьовані спільні пропозиції щодо змін до законодавства стануть базою для обрахунку видатків Державного бюджету України на 2017 рік, який Уряд має внести до парламенту до 15 вересня п.р., попередньо презентувавши соціальним партнерам основні засади проекту Держбюджету на засіданні НТСЕР.

Велику увагу співрозмовники приділили питанням врегулювання колективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні, а також між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України.

Як зазначив Григорій Осовий, зараз питання та пропозиції щодо КТС будуть вивчати в профоб’єднаннях та профспілкових організаціях. Одночасно відповідно з розпорядженням Прем’єр-міністра України спільно з профспілками мають бути опрацьовані графіки погашення заборгованості. Багато питань може вирішити і Генеральна угода на новий строк, якщо вона буде підписана.

Прес-центр ФПУ

Posted by info