ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК. Головний пріоритет – захист прав людини праці

29 червня повноважна делегація Федерації профспілок України на чолі з Головою СПО об’єднань профспілок, Головою ФПУ Григорієм Осовим провела робочу зустріч в Федерації роботодавців України. Під час обговорення актуальних та гострих соціально-економічних питань профспілковий лідер вручив Першому заступнику Голови СПО сторони роботодавців Олексію Мірошниченку Заяву Ради ФПУ у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги від 23 червня. Документ передано для обговорення механізмів реалізації пропозицій профспілок з цього питання.

При цьому Голова ФПУ зазначив, що Федерація профспілок України висловлює категоричний протест проти встановлення Урядом з 1 травня 2016 року економічно необґрунтованої ціни на природний газ для населення, що, як наслідок, спричинило підвищення тарифів на гарячу воду та опалення, з 1 вересня підвищення тарифів на електроенергію на 30%, ініціювання територіальними водоканалами підвищення тарифів на холодну воду.

Профспілковий лідер наголосив: у тексті Заяви йдеться про те, що мірилом ефективності державної соціальної політики має бути не мільйонна кількість отримувачів субсидій та соціальної допомоги, а реалізоване конституційне право громадян на гідне життя за рахунок власної праці. Тому ФПУ, її членські організації рішуче вимагають від соціальних партнерів – Уряду та роботодавців – виконання наступних вимог:

–                    негайно переглянути встановлену ціну на природний газ для населення, а також тарифи на опалення та гарячу воду, забезпечивши визначення їх на економічно обґрунтованому рівні;

–                    терміново внести зміни до Державного бюджету України на 2016 рік щодо підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії до рівня фактичного прожиткового мінімуму, та передбачити кошти для підвищення базового тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою ліквідації грошового розриву з мінімальною заробітною платою;

–                    роботодавцям усіх форм власності спрямувати вивільнені кошти фонду оплати праці, внаслідок зменшення з 1 січня 2016 року майже вдвічі розміру ЄСВ, на підвищення з 1 липня 2016 року заробітної плати не менш ніж на 15%;

–               погасити до 1 жовтня 2016 року заборгованість з виплати заробітної плати.

У разі невиконання вимог профспілок, для захисту економічних і соціальних інтересів працюючих профспілки будуть відстоювати конституційне право громадян на достатній рівень життя усіма законними засобами.

 Говорячи про конкретні пропозиції Ради ФПУ до роботодавців, Григорій Осовий наголосив на тому, що вони стосуються 4 головних напрямів. По-перше, профспілки вимагають підвищення не менш ніж на 15% рівня заробітних плат для працівників завдяки вивільнення коштів внаслідок зменшення розміру ЄСВ. «Це було б проявом політичної волі з боку ФРУ, СПО сторони роботодавців, тому що вони показали б своє бажання допомогти працюючій людині у таких складних та навіть драматичних соціально-економічних умовах», – підкреслив Голова ФПУ. По-друге, мова йде про продовження та логічне завершення переговорного процесу щодо укладання Генеральної угоди на новий строк з тим, щоб врахувати пропозиції сторін, відстояти права та інтереси працівників. Є розбіжності у профспілкової сторони та сторони роботодавців стосовно відсотків підвищення ставки заробітної плати. Роботодавці декларують підвищення на 105%, тоді як профспілки наполягають на 115%. Сторони зараз взяли паузу на тиждень з тим, щоб за цей час проаналізувати ситуацію з виконанням колективних договорів та галузевих угод.

 Ще одне актуальне питання – про колективний трудовий спір з СПО сторони роботодавців щодо заборгованості по зарплатам. Григорій Осовий, інші члени профспілкової делегації проінформували про ситуацію в різних галузях щодо цього питання, висловили низку критичних зауважень та пропозицій.

Під час зустрічі було обговорено також питання стосовно списків №1 та №2. Наголошувалось, що під час засідання Уряду представник СПО об’єднань профспілок висловив застереження, щоб уточнення таких списків не призвело б до того, що будуть порізані “по живому” ті робочі професії та місця, де умови праці є дійсно шкідливими і важкими. Тому домовились на трьохсторонній основі продовжити роботу щодо вирішення цього питання.

 В обговоренні цих актуальних та важливих питань взяли участь: з профспілкової сторони – голова Професійної спілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич,  голова Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Анатолій Кубраченко, голова Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Олексій Романюк, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко; зі сторони Федерації роботодавців України – заступник Голови Ради ФРУ Олег Шевчук.

Сторони домовились продовжити переговори і консультації та провести наступну зустріч через тиждень.

Більш детальну інформацію про зустріч в ФРУ читайте на нашому сайті.

Прес-центр ФПУ.

uuu yyyy

 

Posted by info