ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК. Підвищення цін і тарифів призведе до зростання бідності серед населення

роф125 травня відбулась відео-конференція з обговорення профспілкової позиції та механізмів захисту населення від шокового підвищення цін і тарифів на комунальні послуги.

 Нарада керівників галузевих профспілок і регіональних профоб’єднань, що входять до ФПУ, проходила у Києві та одночасно у регіональних філіях ПАТ «Укртелеком».

Питання порядку денного було одне – запропоноване Урядом підвищення ціни на газ і які це матиме наслідки для українського населення, а також було проаналізовано заходи соціального захисту, що запропонував Уряд у цій ситуації і тактику дій профспілок.

Відкриваючи нараду Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив, що на сьогодні вже багато профспілок виявили негативну позицію щодо оцінки рішень Уряду про підвищення цін на газ для населення. Григорій Осовий наголосив, що зазначене рішення було прийнято Урядом без консультацій з соціальними партнерами.

За оцінками профспілок, через це тарифи та витрати населення на комунальні послуги зростуть в 1,8 – 2 рази.

Наразі триває громадське обговорення цього урядового рішення, але нові тарифи вже будуть введені з 1 липня ц.р. – акцентувалося під час наради.

В.о. заступника голови ФПУ Олександр Шубін зробив детальний аналіз наслідків встановлення ціни на газ для населення на рівні світових цін – 6879 грн. за 1000 м.куб. та скасування норми споживання газу за пільговою ціною (3600 грн. за 1000 м3 при споживанні до 1200 м3 протягом опалювального сезону).

(Презентація додається)

Після обговорення проблеми учасники наради дійшли висновку, що підвищення цін і тарифів призведе до збільшення кількості отримувачів житлових субсидій і підвищення рівня бідності навіть серед працюючого населення.

Як найбільш дієвий засіб подолання негативних наслідків від зростання цін і тарифів профспілки запропонували підвищити рівень доходів громадян.

Окремо було підкреслено, що профспілки готові до ведення соціального діалогу, зокрема щодо пошуку ефективних шляхів соціального захисту населення в умовах зростання цін. З цією метою ФПУ розроблений відповідний законопроект.

Якщо пропозиція профспілок буде відхилена, профспілки вимушені будуть вдаватися до більш дієвих засобів захисту населення, зокрема до проведення акцій протесту.

Учасники наради вирішили прийняти Звернення профспілок до Уряду і ВР стосовно погіршення соціально-економічного становища громадян у звязку із запланованим підвищенням цін і тарифів.

Прес-центр ФПУ

 

роф1 роф2 роф3 роф

 

Posted by info