ЗАСІДАННЯ СПО. Правам працівників – ефективний захист профспілок

Актуальні питання забезпечення соціально-економічного захисту людини праці в сучасних умовах обговорили учасники засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулось 14 березня. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий.

Зрозуміло, що до порядку денного цього важливого для всього профспілкового руху країни заходу було включено найактуальніші питання, що турбують сьогодні членів профспілок, всіх громадян України. Серед них такі дуже конкретні і вкрай болючі: нова хвиля цінового геноциду; добивання системи охорони праці; фінансове удушення профтехосвіти; розвал системи служби зайнятості; загрози нового Трудового кодексу; фактичний провал переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк та інші.

 

СПО6

 

Саме з питання про хід переговорів з соціальними партнерами про укладення Генеральної угоди на новий строк і почалася дискусія на засіданні СПО. З інформацією з цього питання виступив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. У його доповіді, виступах членів СПО пролунала стурбованість сьогоднішнім станом врегулювання розбіжностей по проекту цього важливого документу. Одночасно було висунуто низку конкретних та конструктивних пропозицій, спрямованих на пришвидшення та підвищення ефективності переговорів, покращення якості змісту Генеральної угоди в інтересах працюючої людини.

 

СПО1

 

Після тривалого, жвавого обговорення цього питання, було вирішено:

– вважати неприйнятним звужування існуючих прав працівників в проекті Генеральної угоди на новий строк;

– забезпечити інформаційну підтримку, зокрема в ЗМІ, роз’ясненню позиції профспілкової сторони переговорного процесу, у зв’язку з цим провести 17 березня в інформаційному агентстві УНІАН прес-конференцію на тему: «Генеральна угода – камінь спотикання чи нова якість трудових відносин: позиція профспілок» за участю керівників 5-ти найчисельніших репрезентативних національних профоб’єднань країни в складі Спільного представницького органу профспілок.

 

СПО2

 

Гостру та принципову дискусію викликало обговорення актуального зараз питання «Про неприйнятність проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття». Під час цього обговорення пролунали різні пропозиції, спрямованні на вирішення актуальної проблеми, що турбує багатьох наших співгромадян.

З метою недопущення руйнування системи управління у сфері зайнятості та соціального страхування, а також забезпечення прав застрахованих осіб на отримання страхових послуг та гарантування конституційного права на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, СПО об’єднань профспілок вирішив:

 

– вважати неприйнятним запропонований Мінсоцполітики та Держслужбою зайнятості проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття» та не погоджувати його як такий, що зберігає умови для проявів корупції в сфері зайнятості, не забезпечує цільового спрямування коштів соціального страхування та знижує рівень соціального захисту працівників у разі безробіття, призводить до порушення принципу рівності прав застрахованих осіб на надання державних гарантій у сфері зайнятості;

– доручити Голові СПО ОП Григорію Осовому озвучити на засіданні Уряду позицію Спільного представницького органу об’єднань профспілок щодо неприпустимості запропонованих змін та необхідності їх суттєвого доопрацювання з обов’язковим дотриманням принципів соціального діалогу;

– звернутися до Голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової з інформацією щодо неприйнятності підготовленого Урядовою стороною проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття» та проханням не підтримувати його.

СПО3

На засіданні перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк також наголосив, що на сьогодні відбулося чергове підвищення тарифів на електроенергію, очікується підвищення цін на газ. Тарифи на електроенергію і ціни на газ – це базові ціни (тарифи), які вплинуть на підвищення всіх цін і тарифів, що, як наслідок, провокує подальше знецінення заробітних плат громадян. Що мають робити профспілки для захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів?

СПО5

За результатами обговорення було вирішено: керівникам членських організацій – членам СПО об’єднань профспілок в тижневий термін підготувати пропозиції щодо порушеного питання, Секретаріату СПО об’єднань профспілок узагальнити надіслані пропозиції, а також обговорити надіслані пропозиції на наступному засіданні та прийняти консолідоване рішення щодо подальших дій ФПУ з порушеного питання.

Було також обговорено питання про загрозливу ситуацію у системі профтехосвіти. Учасники засідання були проінформовані про дії представників ПТО на захист їх законних прав та інтересів.

СПО об’єднань профспілок підтримала позицію та дії освітян, зокрема ініціативу провести 18 березня в Києві Всеукраїнські збори представників ПТО для прийняття рішення про вступ в колективно-трудовий спір з Урядом і підготовці до загальнонаціонального страйку.

СПО7

У виступах підкреслювалось: ситуація з профтехосвітою в результаті прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» та передачі фінансування з державного бюджету на місцевий рівень загрозлива. Багато міст і селищ не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів. Частина міських і обласних рад виділила тільки від 10 до 50% від торішніх обсягів фінансування. Уже більше місяця не виплачуються зарплати і стипендії, не забезпечується харчування дітей-сиріт, існує загроза відключення подачі тепла, води та електроенергії в зв’язку з неоплаченої заборгованістю. Взагалі виникла загроза самому існуванню цих закладів. На сьогоднішній день вже відключені від електропостачання профтехучилища міст Мукачево, Бориспіль, Кам’янець-Подільський, Нововолинськ. За минулий тиждень працівники та учні ПТУ вже вдавалися до крайніх заходів – перекриття доріг Ковель-Жовква, Київ-Чоп, Київ-Ковель-Яготин.

СПО8

Під час засідання обговорено також інші важливі питання, зокрема: «Про делегування представника СПО об’єднань профспілок до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби», «Про затвердження Основних заходів СПО об’єднань профспілок на 2016 рік», «Звіт про підсумки роботи, виконання кошторису СПО об’єднань профспілок на 2015 рік та затвердження кошторису на забезпечення його діяльності на 2016 рік» та інші. .   

 СПО9

У заході взяли участь та виступили заступники Голови СПО об’єднань профспілок, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і об’єднань «Єдність» Анатолій Онищук, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков.

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

                                                                                               Прес-центр ФПУ

Posted by info