Відбулося чергове засідання Робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д)

Снимокfберезня 2016 року під головуванням Бабак А.В. – заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, керівника Робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (реєстр. № 1581-д) проведено третє засідання Робочої групи.

У засіданні взяли участь представники Мінрегіону, Мінсоцполітики, Мінприроди, НКРЕКП, КМДА, ПАТ «Київводоканалу», Держенергоефективності, обслуговуючих компаній, спілки власників житла міста Одеси, Асоціації підприємств будівництва та житлово-комунального господарства, Асоціації міст України, Громадської спілки «Асоціація управителів житла», Федерації профспілок України, громадських інституцій.

В ході засідання було обговорено проблемні питання статей 6, 13, 16 запропонованого законопроекту №1581-д щодо управителів.

В ході засідання частково обговорювалися наступні питання:

– професійні вимоги (професійна атестація, сертифікація, саморегулівні організації тощо)

– структура ціни послуги з управління;

– винагорода управителю;

– витрати на утримання будинкових споруд та прибудинкових територій;

– функціональні обов’язки управителів;

– виставлення плати споживачам;

– звітування перед споживачами – фінансова звітність;

– відповідність і можливість дострокового припинення і з вимогою передання документації і звіту;

– доступ до інформації;

– страхування відповідальності за шкоду;

– порядок укладення договорів на комунальні послуги (крім газу і електроенергії).

Термін «управитель» використовується в українському законодавстві з 2003 року, тому його використання у запропонованому законопроекті є цілком прийнятним і отримав підтримку більшості присутніх. Проте, вимоги до професійної атестації управителів викликали бурхливу дискусію і погляди присутніх поділились. Враховуючи, що управителям надається в управління житло громадян, а відповідного порядку підготовки цих фахівців немає, в той час, коли існує безперечна необхідність у висококваліфікованих кадрах.

Як зазначили представники громадських організацій у Польщі цей вид діяльності є ліцензованим.

Також, обговорювалося важливе питання – законодавчого закріплення мінімального переліку житлово-комунальних послуг, на які державою надаватимуться пільги та субсидії, та порядок його впровадження.

Наступні засідання відбуватимуться за таким графіком:

10 березня ц.р. о 10.00 – поводження з твердими побутовими відходами, вибір виконавця, одиниця обліку, якість послуг.

22 березня ц.р. о 10.00 – порядок взаємовідносин управителів, монополістів та споживачів (як будуть укладатися договори – кожен споживач укладає договір на надання послуг з монополістами окремо чи управитель будинку укладає загальний договір на надання послуг)

Як зазначала під час засідань керівник Робочої групи Бабак А.В., засідання Робочої групи з доопрацювання законопроекту 1581-д і підготовки його до другого читання є відкритими, у разі бажання взяти участь у засіданнях необхідно зареєструватися у секретаря Робочої групи Бєльдєй М.В. за телефоном 255-48-00.

Під час засідань ведеться відеозйомка, яку можна завантажити на сайті Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 

                                   Департамент захисту соціально-економічних прав

Posted by info