Профспілка освітян — потужний рушій і захист

DSC_0127 На І-му пленумі районного комітету Профспілки працівників освіти і науки після звітно-виборної конференції, який відбувся під завісу 2015-го, освітяни району пісумували, наскільки продуктивним для них був рік, що минає, в плані соціально-економічного захисту.
У роботі пленуму взяли участь члени райкому, голови профспілкових комітетів, директори шкіл та завідувачі дошкільних навчальних закладів, позашкільних установ та МНВК а також голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук та голова районної ради Віктор Сус.
У своїх виступах очільники двох гілок влади підкреслили, що районний комітет Профспілки працівників освіти і науки характеризується високим ступенем функціонування та має достатній потенціал розвитку. Вони також запевнили, що співпраця районної влади з профспілкою дозволить членам галузевої організації з більшою впевненістю зустрічати непрості виклики сьогодення.
Голова районного комітету Профспілки працівників освіти і науки Людмила Кузьмич наголосила, що бюджет останнього року дозволив забезпечити стабільне функціонування установ та закладів освіти. Вона відзначила, що в основному здійснювалося фінансування соціально захищених статей. Приділялася увага діяльності із захисту трудових, професійних прав працівників. При вирішенні цих завдань районний комітет Профспілки надавав практичну й методичну допомогу первинним профспілковим організаціям з цих питань. Районною організацією здійснювався постійний моніторинг за вчасністю виплат заробітної плати, відпускних, допомоги на оздоровлення, винагороди за сумлінну працю, за престижність. Протягом усього календарного року проводилася робота щодо недопущення скорочення працівників у зв’язку з оптимізацією системи освіти. Проводились акції протесту по проекту Закону України “Про освіту”, більше 2 тисяч освітян підписались за вимоги галузевої профспілки в частині соціальних гарантій.
Разом з тим пленум відзначив, що подальше вирішення соціально-економічних проблем працівників освіти залишається пріоритетним напрямом у діяльності районної організації Профспілки. Попри всі вжиті заходи рівень оплати праці освітян залишається низьким. Посадовий оклад працівника першого тарифного розряду за єдиною тарифною сіткою на кінець року становить на 366 грн. менше від мінімальної заробітної плати. Як зауважила Людмила Кузьмич, вимагають адекватних кроків гострота житлової проблеми та проблеми, пов’язаної з організацією пільгових доїздів для працівників, які проживають у сільській місцевості.
Втім позитивним є той факт, що районна влада готова підтримати освітянську галузь в міру своїх можливостей. Не дарма ж у своєму виступі голова районної ради Віктор Сус акцентував на тому, що освітня галузь – це той рушій, який дає змогу створити стабільне, конкурентоспроможне, інтелектуальне майбутнє. Відтак, зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів – це наразі головне завдання.
А загалом протягом року галузева профспілка освітян працювала досить плідно. У її активі – проведені, семінари, навчання активу, спартакіада, туристичні змагання. Районна організація дбала про оздоровлення працівників освіти, приділяла увагу освітянам-учасникам АТО. Був проведений також районний конкурс-огляд з охорони праці та техніки безпеки в закладах та установах освіти району. Відповідно на пленумі отримали відзнаки школи сіл Раків Ліс, Залісся, Ворокомле, Видерта, Нуйно, Бузаки  та міські НВК №1 і №2, Гута-Камінська, Мостище, Бузаки.

Прес-центр ФПО.

DSC_0120

DSC_0132 DSC_0127

Posted by info