Дні Федерації профспілок України у Волинській області

Осовий Г.У ході триденного семінару дансько-українського проекту під промовистою назвою “Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні», який пройшов у рамках проведення Днів Федерації профспілок України на Волині, а також у підтримку спільних домовленостей тристоронньої соціально-економічної ради за участю представників сторін соціального діалогу, зокрема Федерації профспілок області, об’єднання роботодавців та обласної влади, на Волині відбувся візит голови Федерації профспілок України Григорія Осового та голови Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталія Дубіля. Вони, як члени Керівного комітету дансько-українського проекту , провели низку зустрічей з профспілковим активом підприємств Волині, які у рамках заходів з питань розвитку соціального партнерства подають яскравий і очевидний приклад.
Життя засвідчує, що роботодавці, як правило, зацікавлені у стабільному отриманні високого прибутку, розвитку виробництва, зміцненні позицій на ринку, підвищенні іміджу ввіреного підприємства тощо. Але сьогодні вже ні в кого не виникає сумнівів з приводу того, що високих економічних результатів можна досягти лише за умови ефективного використання людських ресурсів. І дуже добре, коли у цьому напрямку діють домовленості та угоди, шляхом пошуку можливостей досягнення компромісу між роботодавцями та працівниками. Успішним прикладом у плані ефективного соціального партнерства на Волині виступає Луцьке підприємство ПАТ«SKF Україна». У перший день семінару делегація Федерації профспілок України спільно з головою Федерації профспілок області Іванною Дубинкою-Філозоф та головою Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком побували на цьому підприємстві.
Генеральний директор ПАТ «SKF Україна» Володимир Цибульський, він же голова об’єднання організацій роботодавців Волині, влаштував гостям екскурсію підприємством, розповів про потужності виробництва, шлях становлення. Особливо акцентував увагу присутніх гендиректор підприємства на соціальній політиці компанії, спрямованій на працівника. Головне – про умови роботи працівників, їх соціально-побутове забезпечення, охорону праці, сприяння вирішенню життєво-актуальних питань тощо.
Без перебільшення, ПАТ «SKF Україна» – приклад соціально-відповідального бізнесу, де, зокрема, у співпраці адміністрації підприємства з профспілковим активом через призму виконання колективного договору, цінується кожен працівник. Тут запроваджуються умови, у першу чергу вигідні для самих працівників. Під час презентації діяльності очолюваного колективу Володимир Цибульський наочно продемонстрував роботу підприємства та відповів на численні запитання. Зазначив також, що активно допомагає учасникам АТО. Це, за його словами, відбувається шляхом організації зустрічей з ними, виявлення проблем та створення умов для їхньої адаптації.
-Приємно пересвідчитися у тому, що на цьому підприємстві є відчутною позиція, яка виявляється в турботі адміністрації про людей, працюючих на підприємстві, – у підсумку зазначив Григорій Осовий. Коли на перший план виноситься пріоритет турботи про людину, працівника, зазначив він, звідси походить і віддача або результат такої співдії — це успішність підприємства, прибутки, рентабельність і т.і.
Голова обласного об’єднання профспілок Дніпропетровщини Віталій Дубіль висловив позитив з приводу того, що роботодавці Волині розуміють важливість принципів, які відстоюють сьогодні профспілки, і виконують усе від них залежне в підтримку людини праці у повному розумінні цих слів.
У розмові з журналістами голова Федерації профспілок області Іванна Дубинка-Філозоф зазначила, що профспілка виступає соціальним партнером з іншими сторонами тристоронньої соціально-економічної ради — владою і роботодавцями. За її словами, важливо аби життєво важливі питання, які турбують людей праці, вирішувалися шляхом подібних соціальних діалогів, в рамках взаєморозуміння, довіри одне до одного, і головно – без страйків та інших кардинальних кроків.
Згодом відбулась зустріч голови ФПУ з профактивом області , в ході якої Григорій Осовий поінформував про діяльність українських профспілок, зокрема, зупинився на питаннях законотворчої роботи, яку вони виконують через представництво в парламентських і урядових комітетах, безпосередню участь у засіданнях Уряду, про позицію профспілок із найбільш чутливих для працівників питань, в умовах негативних соціально-економічних тенденцій розвитку країни, питань оплати праці, соціального захисту, створення нових робочих місць, індексації доходів населення, пенсійного забезпечення, підвищення ефективності соціального діалогу між профспілками і роботодавцями, міжнародного профспілкового співробітництва.
Поважні гості взяли участь у навчальному семінарі дансько-українського проекту «Молодь і профспілки» під назвою “Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні”, модераторами якого стали учасники проекту від Волині Олександр Сизюк, Жанна Пудлік та Ірина Мартинюк. Учасниками семінару були також члени Молодіжної ради ФПО.
Варто зауважити, що даний проект покликаний сприяти реалізації курсу України на євроінтеграцію. Головне його завдання — опановувати європейський досвід розвитку профспілкового руху. Більше того, роль зазначеного проекту спрямована на сприяння розвитку і зміцнення профспілок, збільшення їх впливовості, проведення оновлення та підвищення професіоналізму профспілкових працівників та активістів.

Того ж дня делегація зустрілася з іншим колективом, що також виступає в ролі успішного соціального партнера на теренах області. Андрій Турак, підприємець, депутат обласної ради, також не словами, а ділом доводить, що дбає про людей, і не лише які працюють на його підприємстві — приватно-орендному сільськогосподарському підприємстві імені Шевченка в селі Угринів Горохівського району. Андрій Антонович усіляко сприяє покращенню добробуту всієї сільської громади. Саме тому зусилля підприємця високо і належно оцінені — люди відгукуються про нього добрими словами, висловлюють вдячність за допомогу, а також довірили йому свої голоси в підтримку на виборах 25 жовтня.
Кілька слів про саме підприємство, яке, до речі, входить до Асоціації виробників молока України. На підприємстві створені належні умови праці, забезпечується своєчасна виплата заробітної плати та ін. Таким чином адміністрація в особі Андрія Турака дотримується угод та домовленостей, укладених з профспілковим активом.
Попитом серед населення користується і продукція, яка виготовляється на ПОСП ім. Шевченка. В ньому утримується понад 2 тисячі голів ВРХ, зокрема 900 дійних корів. За добу в доїльних залах виробляється більше 16 тонн молока екстра та вищого гатунку. Власну продукцію підприємство продає під торговою маркою “УгринівМолоко”. Для виготовлення кефіру, сметани, сиру використовуються лише натуральні на основі молочнокислих бактерій сухі французькі закваски “Даніско”. Терміни зберігання угринівської продукції (4 дні — для молока, 7 — для сметани, кефіру та кисломолочного кефіру) засвідчують справжність та натуральність молочної продукції, виготовленої без сторонніх домішок. А це передусім — здоров’я людини.

Наступного дня свого робочого візиту на Волинь голова ФПУ Григорій Осовий та голова профспілок Дніпропетровщини Віталій Дубіль взяли участь у засіданні Керівного комітету дансько-українського проекту. Присутніми на заході були також голова Федерації профспілок області Іванна Дубинка-Філозоф, представник проекту та міжнародного департаменту Йонас Девантьєр, директор навчально-методичного центру профспілок Волині Галина Даниленко,керівник центру з реалізації дансько-українського проекту від ФПУ Валентина Шевченко.
Після обіду цього ж дня профспілкова делегація побувала в Волинській обласній клінічній лікарні, де адміністрація закладу спільно з профактивом також активно виступає в підтримку людей, не лише тих, які працюють в колективі, а й котрі звертаються в заклад за медичною допомогою.

Прес-центр Федерації профспілок області.

Осовий Г. Г. Осовий IMG_0746 IMG_0756 IMG_0768 IMG_0769 IMG_0775 IMG_0810 IMG_0812 IMG_0813 IMG_0820 IMG_0821 IMG_0822 IMG_0823 IMG_0825 IMG_0844 IMG_0872 IMG_0873

 

Галина Петрівна!

Posted by info