МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ. Що мають робити профспілки в умовах політики жорсткої економії?

федерація1Якою має бути відповідь профспілок на сучасні виклики, чому так необхідна консолідація зусиль профспілкових об’єднань, громадських організацій для підвищення ефективності соціально-економічного захисту працівників, що можна у цієї сфері позичити з позитивного досвіду незалежних держав – колишніх радянських республік? Ці та інші актуальні питання обговорюють учасники дводенної Міжнародної конференції «Виклики для профспілок в умовах політики жорсткої економії: відповідь профспілок», що почала роботу 26 серпня. Про це повідомляє на своєму сайті  прес-центр ФПУ.

Модератором заходу виступив член Виконкому PSI, Голова Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення України Олексій Романюк.

Відкриваючи конференцію, Генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (ЕPSU) Ян Вілем Гаудріаан зазначив, що він та його організація висловлюють солідарність з боротьбою України за незалежність та реформування всіх сфер соціального та економічного життя. Тому і вирішено проводити такій захід саме в Україні. Безумовно, не тільки в проведенні реформ, але й в захисті законних прав та інтересів працівників велику роль мають виконувати профспілки. Головні пріоритетні теми для обговорення – це дії профспілок в умовах жорсткої економії, шляхи збільшення чисельності членів профспілок, привабливість профспілкового членства для молоді.

Про реформи в громадському секторі України проінформували голова Профспілки працівників охорони здоров’я УкраїниВікторія Коваль, голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна та Голова Профспілки працівників ЖКГОлексій Романюк.

 Про дії Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Федерації профспілок України та її членських організацій щодо соціально – економічного захисту прав та інтересів працівників проінформував Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Зокрема, він розповів про велику організаторську та інформаційну роботу, яку провели профспілки для налагодження соціального діалогу з владою, вирішення на законодавчому рівні актуальних питань підвищення зарплат і пенсій, гідної оплати праці, проблем заборгованості по заробітної платі та безпеки праці, соціального страхування. Як приклад непрозорості у соціальному діалозі з боку Уряду профспілковий керівник навів питання реформування ринку зайнятості та системи соціального страхування на випадок безробіття. Реформування потрібне, підкреслив він, але воно потрібує ретельного обговорення соціальними партнерами для виробітки чіткої та ефективної системи, яка відповідала б інтересам і держави, і роботодавця, і працівника.

Представники Грузії, Латвії, Естонії, Литви, Білорусі, Вірменії, Молдови розповіли про досвід вирішення проблем соціально-економічного захисту працівників в умовах жорсткої економії в їх країнах.

27 серпня конференція продовжить роботу.

Прес-центр ФПО.

федерація федерація1 федерація2 федерація4

Posted by info